KAD GLUVI PREGOVARAJU: Mršav učinak razgovora premijera Hrvatske i Slovenije o Piranskom zalivu
Foto: AP, Reuters

Očekivano

KAD GLUVI PREGOVARAJU: Mršav učinak razgovora premijera Hrvatske i Slovenije o Piranskom zalivu

Region -

Prvi zvanični susret premijera Slovenije i Hrvatske, Mira Cerara i Andreja Plenkovića, u Ljubljani, o primeni presude Arbitražnog suda o granici u Piranskom zalivu, bio je neuspešan, a slovenački mediji ga opisuju kao "razgovor gluvih".

"Sa stanovišta međunarodnog prava, granični spor s Hrvatskom je presudom arbitara zauvek završen predmet, 'res iudicata', stvar o kojem ne može biti novih pregovora niti novog sudskog postupka", piše ljubljansko "Delo", ali dodaje da je politička realnost nešto drugačija iako je Slovenija presudom i izjavama nakon sastanka "dobila satisfakciju".

Samom presudom nije razmršen čvor napetih odnosa Zagreba i Ljubljane pa sada treba videti kako presudu primeniti u praksi, što zavisi od političke podrške uticajnih zemalja, smatra vodeći slovenački dnevnik.

"Problem je to da međunarodno pravo uvek zakaže u slučaju velikih kriza, kao na primer u izraelsko-palestinskom sukobu, pitanju razgraničenja u Kineskom moru ili na Kipru jer tada međunarodno pravo ne pomaže ako ga ne podržavaju veliki. Slovenačko-hrvatski spor je simboličan i minoran, ali će poštovanje međunarodnog prava i u tom slučaju ipak zavisiti od podršle međunarodne zajednice i od savezništava. Slovenija ima malo prijatelja, a hrvatsku poziciju s druge strane izričito ne podržava ntko, ali će Hrvatsku prisiliti da pristane na poštovanje arbitraže?", retoričko je pitanje u komentaru "Dela".

Druge uticajne slovanačke novine, ljubljanski list "Dnevnik", u komentaru povodom susreta dvojice premijera juče u Ljubljani navodi da je to, uprkos ukrasnoj diplomatskoj retorici, bio "dijalog gluvih", jer je svaka strana ostala na svojim pozicijama.

Ipak, i Cerar i Plenković dali su "između redova" u svojim izjavama nakon sastanka do znanja da vide svoj budući dijalog, ali ono što su rekli ne daje nadu da bi mogli postići kompromis, navodi komentator "Dnevnika".

Cerarova izjava da smisao dijaloga vidi samo u dogovoru o implementaciji arbitražne odluke bila je očekivana, jer Sloveniji ne bi odgovarao nikakav međudržavni sporazum o granici nakon što su arbitri svoje već rekli, pa čak i u slučaju kad bi Hrvatska pristala da u njemu budu rešenja identična arbitražnoj presudi, uz neke manje korekcije na kopnenoj granici koje bi odgovarale Sloveniji, smatra komentator Andrej Brstovšek.

"Arbitražna je presuda dokument nezavisnog sudskog tela i na taj način delom je međunarodnog prava. Hrvatska je upravo jednostranim izlaskom iz arbitraže posejala sumnju u to da je privržena međunarodnim ugovorima i da ih poštuje", navodi se u komentaru.

"Dnevnik" ocenjuje da će se Cerar ubuduće u dijalogu s Plenkovićem više oslanjati na moguću podršku i savete Evropske komisije, posebno ako bilateralni pregovori o implementaciji presude ne budu dali rezultat.

S druge strane, navodi komentator, osnovni je cilj Hrvatske da prisili Sloveniju da ponovo sjdne za pregovarački sto i u pregovore uključi sva otvorena pitanja jer bi joj to odgovaralo, dok Ljubljana na to ne može da pristane", piše mariborski dnevnik Večer.

Slovenija ne može i ne sme ni za milimetar da popusti od pozicije da su s Hrvatskom mogući samo pregovori o implementaciji presude. Ako bi od toga odstupila i popustila, makar i za milimetar, odškrrinula bi vrata za nove pregovore o granici i o drugim pitanjima, a to bi bila greška ravna samoubistvu, navodi "Večer".

U tom smislu treba shvatiti i izjavu ministra spoljnih poslova Karla Erjavca da su pregovori s Plenkovićem bez smisla i da ga on ne bi primio da je na Cerarovom mestu iako je to s Erjavčeve strane bilo nediplomatski i u funkciji njegovih unutarašnjopolitičkih potreba, ocenjuje mariborski list, prenela je Hina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track