BIH NA IVICI ORUŽANOG SUKOBA! Ruska delegacija u UN: Šibicu u ruci drži ambasador Bošnjak
Dmitrij Poljanski, Foto: EPA / Justin Lane

BIH NA IVICI ORUŽANOG SUKOBA! Ruska delegacija u UN: Šibicu u ruci drži ambasador Bošnjak

Bosna i Hercegovina -

„Teška sednica“, tim rečima je zamenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio večerašnje zasedanje Saveta bezbednosti o Bosni i Hercegovini.

„Večeras predstoji zanimljiva i teška sednica. Reagovali smo povodom pisma srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović u kojem je opisano bezakonje koje vlada u zemlji. Ona će o tome izvestiti Savet bezbednosti“, rekao je Poljanski.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je na „ivici oružanog sukoba“ zbog postupaka predstavnika Zapada kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i njihove težnje da se potkopaju pozicije bosanskih Srba.

„Šibicu u ruci drži sadašnji ambasador BiH pri UN (Bošnjak) (Zlatko Lagumdžija, prim. red.) koji je bez neophodne saglasnosti unutar zemlje pokrenuo izuzetno štetan i provokacioni nacrt rezolucije Generalne skupštine UN a u vezi s događajima u Srebrenici 1995. godine. Uz to, zemljom, izgleda, rukovodi nelegitimni ‘visoki predstavnik’, Nemac Kristijan Šmit kojeg gura Zapad“, istakao je Poljanski.

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžijafoto: Fonet

Rusija na sednici namerava da s tim u vezi da ocenu neprijatnu po Zapad.

Sednica Saveta bezbednosti UN-a biće održana danas u 22 časa po srednjoevropskom vremenu na zahtev Rusije.

Podsetimo, glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, zakazano za 2. maj, odloženo je i neće se održati pre 6. maja, potvrdili su ranije za italijansku agenciju Ansa diplomatski izvori u UN.

Prema diplomatskim izvorima italijanske agencije u UN, proizilazi iz neuspeha da se finalizira konačni tekst dokumenta.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:20

ZAPAD OČITO NIJE ZAVRŠIO POSAO U BiH I U SRBIJI! Prof: Mučibabić tvrdi: Tempirali su ovo vreme za rezoluciju o Srebrenici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track