(VIDEO) SLOVENAC NA GRANICI: Neću iz Hrvatske ni za milion evra!
Foto: Facebook

SLOVENIJA NUDI NOVAC ZA ISELJENJE

(VIDEO) SLOVENAC NA GRANICI: Neću iz Hrvatske ni za milion evra!

Region -

Slovenačka vlada je odlučila da ponudi do 100.000 evra za četvoročlanu porodicu ako odluče da se isele iz kuća koje se nalaze na hrvatskoj teritoriji, stanovništvo koje živi uz granicu je podeljeno oko tog predloga.

Dok neki pozdravljaju odluku, Slovenac David Šav iz Škudelina, kategorički odbija tu ponudu.

"Iako sam rođeni Slovenac, ni za milion evra neću u Sloveniju. Neke stvari ne mogu da se kupi. Imamo još nerasčišćenih računa, čak i sa slovenačkom vladom, još od 1992. godine kada smo tražili dvojno državljanstvo, a nismo ga dobili jer smo se morali da se odreknemo hrvatskog. Prekinuli smo odnose s njima i ostali na hrvatskoj strani, i ostaćemo i dalje", rekao je David, koji u mestu uz granicu živi sa porodicom. Iako rođen u Kopru, već sa tri godine se preselio u Hrvatsku.

"Čuo sam da se nude neke pare porodicama koje bi htele da se presele u Sloveniju, ali još nismo dobili ponudu sa slovenačke strane, i niko do sada još nije bio kod nas. Ako ćemo se prodati, prodaću se sigurno skuplje, ali neke stvari se ne mogu kupiti nikakvim novcem. Nisam ni Hrvat niti Slovenac, smatram se Istrijanom", rekao je Šav.

Kaže da je Istra jedina regija koja se prostire u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj.

"Mama mi je na pola Italijanka, tata je Slovenac a ja živim u Hrvatskoj. Moj tata je celog život davao doprinos da bi se izgradila bolnica u Izoli, a kada mi treba neki pregled, moram da ga platim u Izoli, jer ako idem kod lekara u Hrvatskoj, mnogo mi je dalje. Izola mi je 15 minuta autom, Pula 50 minuta, a Rijeka sat i deset minuta. Moja porodica se ne seli iz Hrvatske, to sigurno", kategoričan je Šav.

Ovih dana predstavnici slovenačke vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom.

"Znate šta! Za 100.000 evra razmislio bih i o promeni polnog opredeljenja, pa tako razmišljam i o toj odluci. Ako mogu da zadržim kuću u Hrvatskoj, a živim u Sloveniji, razmisliću o tome, iako za 100.000 evra ne mogu nekretninu da kupim u Sloveniji", rekao je jedan meštanin.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track