PALI BRATE: Plata konobara u BiH 260 evra, a u Austriji 1400!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

BEDNE ZARADE U REGIONU

PALI BRATE: Plata konobara u BiH 260 evra, a u Austriji 1400!

Bosna i Hercegovina -
Nemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, za ugostitelje, građevince, negovateljice...

SARAJEVO - Proteklih dana brojne su vesti iz EU zemalja da im nedostaju ugostitelji, građevinci, negovateljice i slična zanimanja. Plate koje su nude su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da 'zapale'. Nemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.

Minimalne plate u ovim zemljama su oko 1.000 evra, a Austrija ugostiteljima nudi 'zagarantovan minimalac' od bruto 1.400 evra. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva, kad se zna da je prosečna plata u BiH ugostiteljstvu mizerna, i prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosi 523 KM (260 evra).

U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa konobari zarađuju oko 500 evra, dok je u Srbiji prosek sličan kao u BiH (ako ne i manji).Kada je riječ o napojnicama Nemci uvijek ostave napojnicu, ali nikad iznad deset posto od iznosa računa.

Amerikanci ostave tačno deset posto, Francuzi, Italijani i Grci su škrti, a Škoti su, interesantno, najdarežljiviji. Rusi, pogotovo, oni mladi ostavljaju strašno velike napojnice, a bh. građani i Srbijanci, posebno u društvu i oni koji rade vani, vole ostaviti veliku napojnicu. U Velikoj Britaniji recimo, prosečna satnica za konobara je oko šest funti (8 evra).

Njegovatelji u regiji takođe, zarađuju od 400 do 600 evra, a u Nemačkoj se ovaj posao plaća 2.000 evra mesečno. Trgovci, recimo, u BiH u proseku zarađuju 280 evra. U Srbiji je taj prosek još manji, a u Hrvatskoj zarađuju oko 400 evra.

(Nezavisne)

Plate novinaraU BiH novinari u proseku primaju platu od 400 evra, u Srbiji su zarade novinara još manja, a u Hrvatskoj je prosečna plata novinara 600 evra.Za razliku od Balkana, u Velikoj Britaniji, situacija je sledeća. Kada počnete da radite posao novinara, plata je 1000 funti (oko 1.350 evra). Kada radite kao novinar sa pet godina iskustva, plata vam je 2.850 evra mesečno, a kad skupite deceniju radnog novinarskog staža plata se penje na 4.500 evra mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track