U PROBLEMU: Čamac ostao da visi na boku kruzera, ne može da isplovi iz Kotora!
Foto: Printscreen Bokanews.me/ Drago Brdar

TEHNIČKI KVAR NA ITALIJANSKOM BRODU

U PROBLEMU: Čamac ostao da visi na boku kruzera, ne može da isplovi iz Kotora!

Crna Gora -
Ukoliko posada sama ne uspe da reši problem, najverovanije će biti angažovana plovna dizalica kompanije Ju-briv da podigne čamac nazad na italijanski putnički brod

KOTOR - Na kruzeru „Costa Mediterranea“ italijanske kompanije „Costa Crociere“, koji je rano jutros uplovio u Kotor, došlo je do tehničkih problema prilikom spuštanja u more jednog od putničko-spasilačkih čamaca. Naime, neposredno nakon što se 293 metra dugi kruzer od 85.619 tona usidrio u Kotorksom zalivu, posada je krenula u proceduru spuštanja u more desetak čamaca kojima se putnici prebacuju od broda do luke i nazad.

Prilikom spuštanja čamca broj 6 na levom boku broda, došlo je do kvara zbog čega je čamas ostao da visi niz bok broda sa krmom spuštenom gotovo do nivoa mora. Ni ponovljeni pokušaj spuštanja čamca nije dao rezultata. Mehaničari italijanskog kruzera pokušavaju dap oprave kvar na zaglavljenom elektro-vitlu.

U incidentu nije bilo povriješenih, jer prilikom spuštanja čamca u more srećom na njemu nije bilo putnika koji se, po proceduri, ukrcajvaju u njega tek nakon što se on spusti sa broda u more i pristane uz posebnu hidrauličnu ukrcajno-iskrcajnu platformu. Ni ponovljeni pokušaj podizanja čamca na palubu sopstvenim snagama posade i broda nije uspeo, jer je krma čamca opet, nakon što je skoro dospela do palube broda, opet pala nazad niz bok “Costa Mediterranee”.

Izvesno je da italijanski brod neće moći da isplovi popodne (14 sati) kako je planirano, i da će u Luci Kotor najverovatnije ostati do daljnjeg. Odlaganje isplovljenja broda stvoriće u tom slučaju velike probleme kompaniji jer je “Costa Mediterranea” na redovnom nedeljnom krstarenju Jadranom i delom Mediterana, pa svako kašnjenje u kretanju broda, izaziva negativni “domino efekat” za sve naredne operacije.

Ukoliko posada sama ne uspe da reši problem, najverovanije će biti angažovana plovna dizalica kompanije Ju-briv da podigne čamac nazad na italijanski putnički brod. Prema nezvaničnim infromacijama, očekuje se dolazak kompanijskih i inspektora osiguravajuće kuće kod koje je “Costa Mediterranea” osigurana, jer na sohama broda ima štete zbog čega čamac neće moći da se podigne i smesti na njegovo mesto na palubi.

( bokanews.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja