SNAŽNA PODRŠKA SRPSKOM NARODU: Norveška dala 4,5 miliona evra za obnovu crkava na Kosovu
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekonstrukcija i opremanje manastira

SNAŽNA PODRŠKA SRPSKOM NARODU: Norveška dala 4,5 miliona evra za obnovu crkava na Kosovu

Društvo -

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad pokrenuli su danas inicijativu za saniranje objekata Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

Kako je saopšteno iz kancelarije, Đurić je tokom razgovora u Beogradu zahvalio Vladi Norveške što je donirala 4,5 miliona evra za obnovu, rekonstrukciju i opremanje srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine za regionalnu stabilnost i upoznao ambasadora sa položajem i problemima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, posebno ukazajući na situaciju u kojoj se nalaze spomenici srpske kulture i objekti SPC u pokrajini.

Dodaje se da je Bjornstad istakao opredeljenost norveške vlade i naroda da nastave podršku SPC i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Od 2008. godine, Vlada Norveške i građani te zemlje donirali su više od pet miliona evra za realizaciju brojnih projekata na severu Kosova i Metohije a kontinuiranu pomoć pružaju manastirima Visoki Dečani, Sokolica i Draganac, crkvi u Lapljem selu i Bogosloviji u Prizrenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track