IN MEMORIAM Odlazak Ilije Pantelića: Prvi golman koji je dao gol u evrokupu
Foto: Fonet

Smrt legende (1942-2014)

IN MEMORIAM Odlazak Ilije Pantelića: Prvi golman koji je dao gol u evrokupu

Fudbal -
Moja povreda ruke trasirala je briljantnu karijeru Ilije Pantelića, kaže Veljko Plavšić, saigrač golmana koji je ponikao u Novim Kozarcima

Od Novih Kozaraca do Parka prinčeva. Odlazak Ilije Pantelića, nekadašnjeg golmana reprezentacije Jugoslavije i čuvara mreže FK BAK iz Bele Crkve, Radničkog iz Sombora, Vojvodine, Olimpika, Bastije i Pari Sen Žermena, naročito je rastužio njegove zemljake u Novim Kozarcima kod Kikinde.U to banatsko selo sa „osmom ofanzivom“ iz rodne Kozice na Grmeču stigao je i trogodišnji Ilija Pantelić, koji je od najranijeg detinjstva zavoleo fudbalsku loptu. Sudbina je htela da povreda ruke golmana Veljka Plavšića opredeli tadašnjeg trenera Stevana Piperskog da Iliju Pantelića s pozicije levog beka prekomanduje na mesto između stativa.

Tuguje za prijateljem... Plavšić na stadionu Slobode Ilija Pantelić
Tuguje za prijateljem... Plavšić na stadionu Slobode Ilija Pantelić

Pamti ga Atletiko- Bilo je to na utakmici između Slobode i Crvene zvezde iz susednog Ruskog Sela. Zbog preloma ruke nisam bio u stanju da čuvam mrežu, pa je taj zadatak pripao tada petnaestogodišnjem Iliji. Od tog trenutka Ilija više nije skidao golmanske rukavice, a uspešna karijera odvela ga je čak i na čuveni Park prinčeva - seća se Plavšić.Sagovornik Kurira iskrenog prijatelja i fudbalskog znalca opisuje kao čoveka velikog srca.- Prvi je golman u istoriji svetskog fudbala koji je na jednom zvaničnom meču s bele tačke postigao tri gola. Bilo je to protiv zagrebačke Trešnjevke. Kad mu je golman madridskog Atletika u KEŠ odbranio penal, Ilija je pritrčao i loptu ubacio u mrežu. Postao je prvi golman koji je u evropskim kupovima postigao gol. Jedne sezone čak je bio drugi strelac ekipe - priseća se Plavšić.Plavšić, Radovan Gverić i još nekoliko meštana Novih Kozaraca inicirali su da stadion FK Sloboda u Novim Kozarcima ponese ime Pantelića.Uspešna inicijativa- Emotivno je primio odluku da stadion nazovemo po njemu. U trenutku kad se obratio publici, glas mu je od uzbuđenja podrhtavao. Sećam se dobro da je unuku stiskao pored sebe, a suze jedva suzdržavao. Priznao je tad da mu je to bio jedan od najsrećnijih dana u životu - ispričao je Gverić.

Uspešna karijera OSVOJIO TITULU SA VOŠOM, IGRAO FINALE EP U RIMUPrilikom davanja njegovog imena stadionu FK Sloboda, Ilija Pantelić nije krio oduševljenje.- Ovaj događaj i uzbuđenje jednaki su onima koje sam doživeo još samo dva puta u karijeri - kad sam s Vojvodinom osvojio prvenstvo Jugoslavije, a s reprezentacijom drugo mesto na šampionatu Evrope u Rimu. Ovaj stadion u Novim Kozarcima predstavlja jedan deo mene - rekao je Pantelić na svečanoj ceremoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track