ODBIO DA STOJI ZA VREME HIMNE: Kvoterbek San Franciska protestovao zbog rasnih problema u Americi
Foto: AP

Izrazio stav

ODBIO DA STOJI ZA VREME HIMNE: Kvoterbek San Franciska protestovao zbog rasnih problema u Americi

Ostali sportovi -

Kvoterbek San Francisko 49ersa Kolin Kepernik odbio je da stoji dok je intonirana himna Sjedinjenih Država pred predsezonsku utakmicu sa Grin Bej Pekersima

Kepernik je za svoju odluku da ne ispoštuje nacionalnu himnu istakao da je to bio protest zbog problema oko rasnih pitanja u Americi. On je tako dok je intonirana himna sedeo na klupi.“Neću stajati i tako pokazivati poštovanje prema zastavi zemlje koja ugnjetava crnce i sve ljude druge boje kože”, rekao je Kepernik.Određeni broj navijača je zvižducima ispratio Kepernika na teren, a njegov tim je podržao njegovo pravo na protest.“Mi shvatamo da individualac ima pravo da izabere da li će ili ne podržati našu proslavu nacionalne himne”, istakli su iz redova 49ersa.Portparol NFL lige je rekao da su igrači ohrabreni da stoje tokom intoniranja himne, ali da to nije obavezno.Kepernik je na društvenim mrežama veliki borac protiv rasizma i podržava pokret “Crni životi su važni”, koja je pokrenuta zbog velikog broja ubistava u Sjedinjenim Državama.“Za mene, to je nešto što je veće od američkog fudbala i bilo bi sebično sa moje strane da skrenem pogled. Na ulicama vidimo tela, a odgovorni se izvlače”, rekao je Kepernik.Kepernik je tim predvodio do Superboula 2013. godine, ali je od tada izgubio svoje mesto u startnoj postavi 49ersa.

Navijači San Franciska, ali i ostali ljubitelji američkog fudbala, iznervirani su ovim potezom Kolina Kepernika, pa su na društvenim mrežama već brojni video snimci na kojima oni pale njegov dres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track