NOVE VIZE ZA RIO: Kristina Bedeč druga u svetu, ženski četverac šesti
Foto: KSS

Kajak i kanu

NOVE VIZE ZA RIO: Kristina Bedeč druga u svetu, ženski četverac šesti

Ostali sportovi -
Na igre će i posada u sastavu: Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek i Olivera Moldovan

Srpska kajakašica Kristina Bedeč osvojila je srebrnu medalju u trci kajaka jednoseda na 1000 metara na Prvenstvu sveta u Milanu. Srpkinja je dugo vodila, ali je na kraju posustala pa je pobedu odnela kajakašica iz Mađarske Erika Medvečki, koja je ostvarila vreme od 4:04.037. Vreme naše takmičarke bilo je 4:06.397.

"Veoma sam zadovoljna ovom trkom. Pokušala sam da pobegnem od ostalih takmičarki na samom početku i nadala sam se da ću da izdržim do samog kraja. To mi, na žalost, nije uspelo ali sam zadovoljna i drugim mestom. Ovo je bolji rezultat od Svetskog kupa u Duisburgu gde sam bila treća, što pokazuje da sam uspela da unapredim formu za poslednja dva meseca", rekla je Bedeč.

Kristina nije uspela da obezbedi olimpijsku normu u jednosedu na 500 metara, ali za mesto u Riju još uvek postoji šansa.

"Nadam se da će ukoliko neke od takmičarki obezbede normu kroz neke druge čamce, biti šanse da dobijemo tu kvotu. Sledeće godine ću se koncentrisati na jednosed na 500 metara jer postoji mogućnost da još dve kvote budu dodeljene evropskim takmičarima", rekla je Bedeč.

Ženski čeverosed: Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek iOlivera Moldovan, zauzele su 6. mesto u finalu na 500 metara. Osvajanjem 6. pozicije naša posada ženskog četveroseda obezbedila je olimpijsku normu za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine.U B finalu u jednosedu na 200 metara Nikolina Moldovan je pobedila i time se kvalifikovala za učešće na Olimpijskim igrama, ali se njena norma iz jednoseda prenosi na druge takmičarke, s obzirom da je ostvarila normu kroz četverosed.Mesto na Olimpijskim igrama obezbedio je i Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 metara, pošto je pobedio u B finalu, a takmičari plasirani ispred njega su već obezbedili normu u većim čamcima. Normu je obezbedio u Dejan Pajić.Srpski dvosed na 500 metara, Dragan Hančovski i Uroš Mitjev osvojili su prvo mesto u B finalu, dok je na istoj deonici u jednosedu, takođe u B finalu, Stefan Vekić zauzeo drugo mesto.Najbolji srpski kanuista, Strahinja Mladežić, trku u jednokleku na 500 metara završio je na devetom mestu. Isto mesto zauzela je i Krasimira Stojčeva u B finalu jednokleka na 200 metara.

Srpski kajakaši osvojili su u subotu tri medalje i isto toliko normi za Olimpijske igre u Riju naredne godine.

Marko Novaković i Nebojša Grujić osvojili su treće mesto u finalu trke na 200 metara u disciplini K-2 . Njih dvojica su trku odvezli za 31.046 sekundu. Pobedu je odnela posada Mađarske. Trka je zbog lošeg starta vožena dva puta, a u prvoj su srpski kajakaši bili drugoplasirani.

Srpske kajakašice Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek osvojile su drugo mesto u finalu trke kajaka dvoseda na 500 metara. Njih dve su trku odvezle u vremenu 1:41.075, a ispred njih je bila selekcija Mađarske.U trci dvojca na 1000 metara Marko Tomićević i Milenko Zorić su posle velike borbe bili treći, a trku su izvezli u vremenu 3:11,502. Pobedu je odnela posada Nemačke.Srpski kajakaši osvojili su na prvenstvu sveta u Milanu četiri medalje, po dve srebrne i bronzane, ali je daleko važnije da su ispunili 10 olimpijskih kvota u sedam disciplina. Olimpijske norme izborili su u muškoj kategoriji K1-1.000 metara, K2-1.000, K1-200 i K2-200, a u ženskoj K1-200, K2-500 i K4-500 metara. Olimpijska kvota pripada nacionalnom savezu i ne vezuje se za takmičaru koji je tu kvotu ispunio. Sastav nacionalnog tima koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru biće određen na osnovu državnog izbornog takmičenja naredne godine. Ove sezone srpski kajakaši imaju mnogo razloga da budu zadovoljni, jer sezonu završavaju sa ukupno 18 medalja sa četiri velika seniorska takmičenja i ova godina je odlična uvertira za olimpijsku 2016. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track