OTKRIVEN UZROK TROVANJA U BG ŠKOLAMA: Špagete sa stafilokokom pokosile đake
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

OTKRIVEN UZROK TROVANJA U BG ŠKOLAMA: Špagete sa stafilokokom pokosile đake

Beograd -

BEOGRAD - Uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola je stafilokokni enterotoksin, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Epidemiolog Slavica Maris rekla je za Pink da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škola i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.

foto: AP/Ilustracija

Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike i da niko nije zadržan na bolničkom lečenju. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.

foto: Shutterstock

"To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled", naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine. On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Policija je odredila zadržavanje do 48 sati vlasniku firme "Catering&Bakers", koja je dostavljala pripremljene obroke.

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Foto: Stefan Jokić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track