NA DNU SMO PO KVALITETU LEČENJA: Multipla skleroza sve više pogađa mlade
Foto: Marina Lopičić

DR JELENA DRULOVIĆ UPOZORAVA

NA DNU SMO PO KVALITETU LEČENJA: Multipla skleroza sve više pogađa mlade

Društvo -

Tek 10 odsto pacijenata prima terapiju, dok se, na primer, u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, od MS leči između 30 i 50 odsto pacijenata

Dr Jelena Drulović, neurolog i načelnik odeljenja za multiplu sklerozu u Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije, objašnjava da je MS neizlečiva bolest, ali da se pomoću terapije obolelima može bitno poboljšati kvalitet života.

- Srbija je na dnu liste evropskih zemalja kada je u pitanju lečenje od ove bolesti. Tek 10 odsto pacijenata prima terapiju, dok se, na primer, u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, od MS leči između 30 i 50 odsto pacijenata - naglašava dr Drulović.

Ona ističe da terapija bitno smanjuje verovatnoću da dođe do pojave invalidnosti kod pacijenta, odnosno da budu vezani za krevet.

- Istraživanja rađena u KCS pokazala su da je 80 odsto veća verovatnoća da će pacijenti koji se ne leče morati da koriste štap od onih koji su primali terapiju - objašnjava dr Drulović i dodaje da se nada da će i naša država uskoro uvesti inovativne lekove za obolele:

- MS pogađa najviše mlađe ljude, starosti od 20 do 40 godina. Pored toga što će obolelima omogućiti bolji kvalitet života jer će smanjiti verovatnoće od relapsa i pogoršanja bolesti, terapija će uticati i na smanjenje troškova koje država ima zbog bolovanja pacijenata, prevremenih penzija, pomagala poput štaka i invalidskih kolica, kao i troškova rehabilitacije u banjama. E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track