PARE PRALI BANKARI I MINISTRI: Vreme je da svi budu uhapšeni
Foto: Profimedia

Stručnjaci o borbi države protiv korupcije

PARE PRALI BANKARI I MINISTRI: Vreme je da svi budu uhapšeni

Društvo -

U normalnoj zemlji bi ta hapšenja bila češća, a naročito u zemlji kao što je naša, u kojoj su visoki korupcija i kriminal, kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija

U pranje para u Srbiji umešane su brojne ličnosti iz politike, biznisa, sporta, estrade i krajnje je vreme da oni odgovaraju za pljačku i štetu koju su naneli državi, kažu stručnjaci nakon saznanja Kurira da se spremaju velika hapšenja u istrazi koja se mesecima vodi u razbijanju finansijskog kriminala.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da je naša zemlja ogrezla u korupciju i pranje para.

foto: AP/Ilustracija

Iseći mrežu pomagača

- Nije jednostavno boriti se protiv ovih pojava, ali ima načina. Najpre treba početi s primenom zakona i saseći mrežu pomagača. Novac se sam od sebe ne može oprati, a država ne može da se izbori s tim problemom jer je mreža podrške peračima upravo u institucijama - objasnio je Dobrašinović i dodao:

- U normalnoj zemlji ta hapšenja bi bila češća i ne bi bila velika vest, a naročito u zemlji kao što je naša, u kojoj su visoki korupcija i kriminal. U sve to su upleteni ministri, biznismeni, bankari, direktori državnih preduzeća i javne ličnosti.

Nema zaštićenih

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je u našoj zemlji izostala reakcija nakon objavljivanja „Panamskih“ i „Rajskih papira“, u kojima su se pominjala i imena srpskih državljana.

- Najvažnija je puna primena zakonskih kontrola u oblastima u kojima može doći do nelegalnog sticanja novca, jer je poznato da on potiče uglavnom od kriminala - kaže Nenadić.

Nemanja Nenadić

Izvor Kurira upućen u ovu istragu kaže da neće biti zaštićenih ni u pogledu funkciji niti kada je reč o tome kojim političkim strukturama su navodno bliski.

- Svako za koga sumnjamo da je prekršio zakon moraće ili da dokaže da nije kriv, ili da snosi posledice. Neki od njih već uveliko pokušavaju da saznaju ko će se tačno naći na udaru, ali istina je da je mali broj pouzdanih ljudi uključen u istragu i da niko neće moći da se izvuče. Oni koji su prljav novac, zarađen na različite načine koji nisu po zakonu, pokušali da ubace preko izgradnje objekata, otvaranja različitih firmi, kupovine stanova i lokala, sada će morati da prikažu tokove svog novca - kaže naš sagovornik.

Osim perača para, kako otkriva, na udaru će se naći i svi oni koji ne plaćaju porez, ali i oni koji su godinama ispumpavali novac iz firmi. On podseća na slučajeve Komercijalne banke, čije poslovanje kontroliše BIA, ali i istragu koja se vodi u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“.

Afera „Bor“

- Policija već sigurno godinu dana istražuje i proverava poslovanje RTB Bor i direktora Blagoja Spaskovskog i uskoro će javnost biti upoznata i sa epilogom tog slučaja - dodaje izvor iz istrage. Kako je Kurir pisao, u godišnjim izveštajima o proizvodnji državni organi ustanovili su da u izveštaju iz 2015. nedostaje 300 kilograma, a 2016. fali 500 kilograma čistog zlata.

Jelisaveta Vasilić

HAPŠENJA MORAJU BITI KONSTANTNA

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da bi hapšenja povodom ova dva krivična dela trebalo da budu stalna.

- Zakon je donet još 2005. godine i u međuvremenu je menjan. Normalno je da bude hapšenja onih za koje se utvrdi da postoji sumnja da su se bavili pranjem para i korupcijom jer su to krivična dela koja treba utvrditi i sprečiti. Najvažnije je da institucije koje su zadužene za gonjenje i procesuiranje počnu da rade u kontinuitetu, a ne kampanjski, jer je to njihov posao. Uopšte ne treba pričati o tome, već samo raditi - navodi naša sagovornica.

Jelena Spasić - Jelena Ivić - Foto: Profimedia; AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) UHVAĆEN NA DELU: Pogledajte krađu usred poznatog beogradskog kluba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track