ČESTITKA PATRIJARHA IRINEJA: Vaskrs je početak i temelj našeg vaskrsenja
Foto: Nemanja Pančić

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika

ČESTITKA PATRIJARHA IRINEJA: Vaskrs je početak i temelj našeg vaskrsenja

Društvo -
Patrijarh je pozvao vernike da se pomole da se “mir vrati svuda odakle je proteran”, na prvom mestu u naša srca i u naše domove

BEOGRAD - Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej sa arhijerejima čestitao je predstojeće uskršnje praznike uz poruku da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg vaskrsenja.

"Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u Uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.Patrijarh je pozvao vernike da se pomole da se “mir vrati svuda odakle je proteran”, na prvom mestu u naša srca i u naše domove. "Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice", poruka je patrijarha. Najdublja čežnja čovekova je, kako se navodi, čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom.“No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti - svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili prosto privid slobode", navodi se u Poslanici.

Patrijarh i arhijereji pozvali su sveštenstvo i vernike sa svih kontinenata da se zajedno raduju vaskrsenju Hristovom, koje nas, kako kažu, poziva da čuvamo jedinstvo Crkve, te da u ljubavi i slozi jedni sa drugima čuvamo „jedinstvo Duha svezom mira" i da nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad interesa Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda."Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću vaskrsenja Hristovog! I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja", navodi se u Poslanici u kojoj se vernici pozivaju "da zagrle jedni druge i sva stvorenja, te da zapevaju svetu pesmu večnog života i svetlosti". Očevidno je, dodaje se, da se vaskrsenje Hristovo javlja i pokazuje ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću, nego i kao otkrivenje punoće Božanskog promisla o svetu i čoveku.Ističe se i da smo mi hrišćani hrišćani po tome što smo svedoci i nosioci tog večnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva, postavši, po blagodati, „sinovi svetlosti i dana“. Otuda je, poručuje se, praznovanje Hristovog vaskrsenja - praznovanje života večnog i neprolaznog. Poruka Uskršnje poslanice je i da u svetlosti Hristovog vaskrsenja - svako začeće, rođenje, i svako ljudsko biće ima večni smisao, predstavlja rađanje za večnost, kao i našu večnu ljudsku odgovornost za njega. Ukazuje se i da danas, kao i oduvek, samoljublje i samoživost prete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja.Pozdravljajući majke, one koji stradaju i pate, prognane, sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici, trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu, učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života, bolesne i napaćene i sve ljude, patrijarh je u Uskršnjoj poslanici poželeo da ovaj Uskrs svima donese veru, nadu, ljubav i večni život, a odnose tugu i smrt.

"Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima…Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece - najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo…”, navodi se između ostalog u Uskršnjoj poslanici patrijarha srpskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track