Gašić: Država razmatra ulaganje 70 miliona evra u fabrike odbrambene industrije
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Iz budžeta

Gašić: Država razmatra ulaganje 70 miliona evra u fabrike odbrambene industrije

Društvo -
Godine 2013. konstatovano je da je potrebno oko 126 miliona evra da se svih sedam fabrika odbrambene industrije podigne na savremeni tehnološki nivo koji je potreban Srbiji

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da Vlada Srbije razmatra mogućnost da u 2015. godini iz budžeta eventualno uloži oko 70 miliona evra za razvojne projekte fabrika domaće odbrambene industrije.

Gašić je rekao da će kriterijum za dodelu tih sredstava biti projekti koje će ponuditi same fabrike i koji treba da omoguće njihovo tehnološko osavremenjivanje i nova radna mesta. On je rekao da je 2013. godine konstatovano da je potrebno oko 126 miliona evra da se svih sedam fabrika odbrambene industrije podigne na savremeni tehnološki nivo koji je potreban Srbiji.

"Fabrike su, u međuvremenu, uložile značajan novac u svoju modernizaciju i, otprilike, u ovom trenutku nam je zaostatak oko 92 miliona evra. Premijer (Aleksandar Vučić) je napomenuo da bi, možda, u 2015. godini mogli da izdvojimo 70 miliona ali, naravno, potrebni su nam projekti", rekao je Gašić.

Ministar je rekao da fabrike koje ne predlože razvojne i investicione projekte neće ni dobiti novac jer je "prošlo vreme" kada su se sredstva davala da bi se rešavala pitanja plata, već će od sada novac dobijati samo firme koje žele da tako kupe nove mašine, prošire proizvodnju ili zaposle nove radnike.

Prema njegovim rečima, taj novac će eventualno biti izdvojen iz republičkog budžeta dok je u onom delu tog budžeta koji je izdvojen za potrebe vojske planirano ulaganje još 2,5 milijardi dinara za kupovinu naoružanja i vojne opreme iz domaćih fabrika. Gašić je ponovio da, u ovom trenutku, nema para za nabavku savremenih borbenih sistema u inostranstvu i da bi bilo neodgovorno dodatno zaduživanje zemlje.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track