GROMOGLASNA TIŠINA U 11.55: Danas je Dan slobode medija

GROMOGLASNA TIŠINA U 11.55: Danas je Dan slobode medija

Društvo -

BEOGRAD - Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija za koju se ocenjuje da je na najnižem nivou u poslednjih 12 godina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su novinare i elektronske medije da danas u 11.55 "isključe ton i zamrače ekrane", čime bi se pridružili medjunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", s ciljem da javnost upozori na sve gori položaj novinarske profesije u Srbiji.

U izveštaju Fridom hausa (Freedom House) navodi se da je u 2015. godine, od 199 posmatranih zemalja i teritorija, trećina sa slobodnim medijima, mediji u 36 odsto zemalja su delimično slobodni, dok u 66 odsto nema slobodnih medija. Srbija se prema tom izveštaju nalazi na 87. mestu svetske rang liste, kao i medju 19 zemalja s najvećim padom slobode medija u 2015. godini.

NUNS je upozorio da svrha novinarstva ne sme da bude "ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", kao i da zaposleni u medijima imaju "ponižavajuće niske zarade", dok je UNS ocenio da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena i da je "zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program". Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track