MIHAJLOVIĆEVA NA SEDNICI SINDIKATA: Zakon o komunalnim delatnostima do kraja godine
Foto: Tanjug Aleksandar Stojanovic

Novi sektor u ministarstvu

MIHAJLOVIĆEVA NA SEDNICI SINDIKATA: Zakon o komunalnim delatnostima do kraja godine

Društvo -
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na sednici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti istakla da će tim zakonom biti utvrđeni jedinstveni kriterijumu za cenu komunalnih usluga i biti bolja kontrola rada lokalnih komunalnih preduzeća

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je najavila da će zakon o komunalnim delatnostima biti usvojen do kraja ove godine. Ona je na sednici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti istakla da će tim zakonom biti utvrđeni jedinstveni kriterijumu za cenu komunalnih usluga i biti bolja kontrola rada lokalnih komunalnih preduzeća.

"Nastojimo da uvedemo red u komunalnoj delatnosti, zaštitimo zaposlene i utvrdimo ko može da se bavi tim poslovima, šta je javni interesa, a šta može da bude povereno drugim firmama", kazala je Mihajlovićeva. Kako je dodala, u njenom ministarstvu će biti formiran novi sektor koji će se baviti samo komunalnim delatnostima.

"Zajedno sa sindikatima treba da radimo na podizanju kapaciteta lokalnih samouprava da shvate šta je prioritet i kako da se ponašaju u odnosu na komunalna preduzeća", rekla je ministarka. Po njenoj oceni, i u komunalno-stambenoj delatnosti ima viška zaposlenih, ali samo u administraciji, jer je u delu koji se bavi uslugama manjak radnika.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić je podsetio da je prvi put posle 20 godina potpisan kolektivni ugovor koji štiti prava 70.000 ljudi koji rade u komunalnim preduzećima. On se založio za licenciranje onih koji se bave komunalnim delatnostim i za osnivanje regulatornog tela za tu oblast.

"Novi zakon o komunalnim delatanosima treba da utvrdi ne samo cenu usluga već i fizičkog rada zaposlenih u komunalnim preduzećima", kazao je Grujić.

On je upozorio da je do sada u velikom broju lokalnih samouprava bilo nedomaćinsko ponašanje prema komulanim preduzećima i da su često bez objektivnih razloga osnivana nova preduzeća koja su se bavila tim poslovima.

"U ovoj delatnosti je bilo mnogo politike, a tamo gde ima previše politke, ima malo socijalne pravde", rekao je Grujić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track