Mihajlovićeva: Radnoj grupi 7 dana da izmeni zakon za zaštitu mladih u saobraćaju
Foto: Fonet

Po hitnom postupku

Mihajlovićeva: Radnoj grupi 7 dana da izmeni zakon za zaštitu mladih u saobraćaju

Društvo -
Biće ograničenja, većih kazni, nulte tolerancije alkohola, ali isto tako mi ćemo se maksimalno potruditi da se bavimo i edukacijom, prevencijom i zaštitom tih mladih vozača, izjavila je ministarka posle nesreće na Adi Huji

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da radna grupa koju je formirala ima rok od sedam dana da predloži izmene zakona za zaštitu mladih u saobraćaju, koje moraju biti usvojene po hitnom postupku.

"Neću dozvoliti dalje od sedam dana, prosto zato što ta izmena zakona mora po hitnom postupku da dođe na vladu, zatim u parlament", da bi počela da se primenjuje od 1. januara 2015. godine, rekla je ona i dodala da očekuje podršku pre svega medija, institucija, roditelja i svih srednjoškolaca, jer je život najvrednije što imamo. Najavljujući da je prvi sastanak radne grupe sutra u 10.30, ministarka je objasnila da se njena inicijativa neće zadržati samo na ograničenjima.

"Da, biće ograničenja, većih kazni, nulte tolerancije alkohola, ali isto tako mi ćemo se maksimalno potruditi da se bavimo i edukacijom, prevencijom i zaštitom tih mladih vozača", izjavila je Mihajlović. Nakon saobraćajne nesreće kod Ade Huje u Beogradu u kojoj je poginulo troje mladih, Mihajlović je najavila je da će oformiti radnu grupu koja bi po hitnom postupku predložila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja u cilju zaštite mladih vozača i mladih ljudi koji učestvuju u saobraćaju.

Ona je precizirala da će njen predlog članovima Radne grupe biti da se osobama do 21 godine starosti zabrani: upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom u periodu između 23 i 06 sati, da za ove osobe važi nulta tolerancija na alkohol i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track