NE NASEDAJTE NA PREVARU: Ako su vam nudili besplatnu večeru preko telefona, evo o čemu se radi!
Foto: Profimedia

Ovo ne bi smeli da rade

NE NASEDAJTE NA PREVARU: Ako su vam nudili besplatnu večeru preko telefona, evo o čemu se radi!

Društvo -
BEOGRAD - Iako je telefonska prodaja zakonom zabranjena, trgovce to ne sprečava da i na ovaj način obmanjuju građane. Navodnim besplatnim večerama operateri mame mušterije, pa ih potom ubeđuju da kupe i ono što im ne treba.

- Zakonom je zabranjeno obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji, bilo telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom elektronske komunikacije - kaže Goran Macura iz tržišne inspekcije.

Iako je poblematično korišćenje naših brojeva telefona, do njih je lako doći preko belih strana. Ono što je posebno problematično jeste to što mnogi od njih znaju kada nam je rođendan, pa nam tog dana nude i specijalne ponude.

OD 300.000 do 2.000.000 dinara je kazna za nasrtljive prodavce.

U udruženjima potrošača kažu da su imali slučaj gde je na besplatnoj večeri kupcu nuđen neki proizvod toliko napadno da je on u jednom trenutku rekao da bi ga kupio samo da ima novac kod sebe, ali ne može pošto nije poneo dovoljno gotovine. Trgovac ga je na to svojim kolima odvezao do stana da uzme novac.

- To je nasrtljivo poslovanje i kažnjivo je, a najčešća meta telemarketinga su stariji građani jer su i najlakši plen - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Svako uznemiravanje i nasrtljivo ponašanje građani mogu da prijave tržišnoj inspekciji.

Šta sve nude telefonom

JASTUCI, ĆEBAD JORGANI - Pozovu i kažu da smo srećni dobitnici besplatnih jastuka. Opišu nam proizvod do detalja, a onda nam nakon nekoliko minuta napomenu da samo moramo da platimo njihovo vakumiranje, što košta nekoliko hiljada dinara, više nego neki od najkvalitetnijih jastuka koji mogu da se nađu u prodaji.

PARFEMI - Zovu i kažu da je naše ime izvučeno iz bubnja i da ćemo besplatno dobiti dva skupocena parfema, samo još da platimo dostavu nekoliko hiljada dinara. Pafremi stignu na adresu, ali se potom ispostavi da je reč o jeftinim kopijama.

BESPLATNA VEČERA - Osvojena večera za dvoje, a ponekad i više prijatelja. Kada se pojavimo, ispostavi se da je to samo paravan za promociju nekih proizvoda.

PUTOVANJA - Kada pozovu kažu da smo potencijalni dobitnici besplatnog putovanja u neku egzotičnu zemlju, ali da je potrebno da se pojavimo na besplatnoj večeri. Kada odemo, nude nam jastuke od 300 evra i kozmetiku od 1.000 evra, pa se ispostavi da putovanje nije besplatno, da je plaćen samo smeštaj, a na nama je da organizujemo prevoz do, recimo, Kariba.

(Blic/G. Avalić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track