RHMZ: Neće biti većih poplava, samo lokalna izlivanja
Foto: Dragana Udovicic

Do granica vanredne odbrana

RHMZ: Neće biti većih poplava, samo lokalna izlivanja

Društvo -
Ne mislimo da će biti izliva na matičnim rekama, ali na njihovim slivovima postoje manji bujični vodotoci, uglavnom neuređeni, kod kojih očekujemo mala izlivanja, navodi hidrolog Dejan Vladiković

BEOGRAD - U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) ne očekuju poplave veće poplave zbog obilnih padavina u Srbiji, ali može biti manjih izlivanja na bujičnim vodotokovima, rekao je danas hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković.

"Ne mislimo da će biti izliva na matičnim rekama, ali na njihovim slivovima postoje manji bujični vodotoci, uglavnom neuređeni, kod kojih očekujemo mala izlivanja", izjavio je Vladiković za agenciju Beta. On je kazao da se očekuje porast vodostaja na Savi koji je kod hidrološke stanice Šabac već iznad granice redovne odbrane od poplava.

"Zbog pojačanog dotoka iz BiH i Hrvatske vodostaj će rasti ka granici vanredne odbrane, ali je neće preći", ocenio je Vladiković. Uskoro se očekuje porast vodostaja reka u Vojvodini.

"Kod hidroloških stanica Jaša Tomić i Kusić na rekama Tamišu, odnosno Neri, u narednih 12 časova očekuje se dostizanje granice redovne odbrane od poplava", dodao je Vladiković. Isto će biti u Pomoravlju i Šumadiji.

"U centralnoj Srbiji beleži se umereni porast vodostaja reka gde se u naredna 24 časa očekuje približavanje granici redovne odbrane", ocenio je hidrolog. Sada je registrovan umereni i veći porast vodostaja na Kolubari i njenim pritokama - Ubu, Tamnavi i Ljigu. Takođe, na rekama Jadru i gornjem toku Zapadne Morave, gde se ne očekuje značajniji porast vodostaja.

Ipak, u istočnom delu zemlje predviđa se da će redovna granica odbrane od poplava biti premašena.

"Na Mlavi i Peku će se tokom sutrašnjeg dana prevazići granica redovne odbrane", rekao je Vladiković dodavši da naseljeni u okolini Timoka nemaju razloga za brigu, jer će njegov nivo ostati ispod te granice. Vladiković je kazao da nema uslova za ponavljanje majskog scenarija, kada su Srbiju zahvatile katastrofalne poplave, jer su padavine sada nekoliko puta manje, a uslovi drugačiji.

"Iako se prestanak padavina očekuje do subote, one nisu istog intenziteta. Kiša prelazi u sneg, potom susnežicu i jenjava", ocenio je hidrolog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track