ŠTRAJK OKONČAN, SLEDI NADOKNADA: Đaci, spremite se za pretčase i radne subote!
Foto: Profimedia/Ilustracija

Izgubljeno oko 160 časova

ŠTRAJK OKONČAN, SLEDI NADOKNADA: Đaci, spremite se za pretčase i radne subote!

Društvo -
Da bi dobili deo plate koji im je Ministarstvo prosvete oduzelo zbog skraćenih časova, nastavnici će morati da nadoknade sve izgubljeno

BEOGRAD - Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas pošto su predstavnici Ministarstva prosvete i dva sindikata potpisali Sporazum uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporovaDa bi dobili deo plate koji im je Ministarstvo prosvete oduzelo zbog skraćenih časova, nastavnici će morati da nadoknade sve izgubljeno. A osim njih, nadoknada - pretčasi, sedmi časovi i radne subote - čekaju i učenike!Prema procenama sindikata, tokom više od pet meseci štrajka đaci su izgubili oko 160 časova. I sve će morati da nadoknade. Ako se tome doda i 100 časova koliko u proseku svaki srednjoškolac izostane godišnje - ove školske godine svako od njih izgubiće dva cela meseca!

A da bi koliko-toliko uhvatili korak i nadoknadili izgubljeno, nastavnici će morati što pre da naprave planove nadoknade. Već od sledeće nedelje časovi u svim osnovnim i srednjim školama trebalo bi da traju po 45 minuta u svim školama.

I Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti potpisali su sa Ministrstvom prosvete sporazum, sledi prekid štrajka, da bi potom prešli na plan nadoknade.

- Škole će tek početi da se bave planovima. Do sada su samo nadoknađivale dane u kojima je nastava bila potpuno obustavljena - kaže za "Novosti" Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave u Kragujevcu. - U okviru naše školske uprave polovina škola bila je u štrajku. U poslednje vreme, kada smo počeli zaradu da obračunavamo prema onome koliko su radili, protest je počeo da se osipa. Damjanović objašnjava da je prosvetarima u Šumadiji martovska plata manja za oko 20 odsto, kako je izračunato prema tome koliko su bili skraćeni časovi.A upravo završeni štrajk na kraju je razljutio sve - najviše nastavnike, koji se osećaju izigrano jer je štrajk okončan bez ispunjenih početnih uslova. Ljuti su i roditelji i đaci, zbog nadoknade časova koja će uslediti. Obustava štrajka do kraja je razjedinila i sindikate i njihove lidere.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević podneo je ostavku, jer se ne slaže sa odlukom glavnog odbora Unije o izlasku iz štrajka na osnovu "čvrstih obećanja" ministra Verbića. On je izjavio da je za njega neprihvatljiva odluka da se izađe iz štrajka na osnovu usmenih obećanja.

I Sindikat radnika u prosveti odlučio je da izađe iz štrajka i potpiše Sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja.Ova dva sindikata, tako, nisu dobila baš ništa više od "Nezavisnosti" i Sindikata obrazovanja Srbije, koji su iz štrajka izašli još 18. februara. Aleksandar Ničić, član predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da je sada sasvim jasno da je od februara štrajk bio obično odugovlačenje i mrcvarenje.

Pokazalo se da smo bili u pravu i da smo u pravom trenutku shvatili da ne možemo da dobijemo ništa više od ponuđenog - kaže Ničić. - Ni sada se nije odmaklo dalje od čvrstih garancija ministra, kada je reč o materijalnom delu. A ostalo nije ni bilo sporno. Bili smo iskreni prema članstvu. Štrajk koji traje duže od mesec dana nema dobru perspektivu.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track