Vulin: Ukinućemo privremena rešenja za penzije
Foto: Glas Javnosti

Ministarstvo za rad

Vulin: Ukinućemo privremena rešenja za penzije

Društvo -
Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu 1. januara, a ministar je rekao da će se opet menjati kako bi korisnici mogli odmah da dobiju trajno rešenje za penziju

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas će se ove godine menjati Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tako što će se ukinuti privremena rešenja za penziju.

Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu 1. janura, a Vulin je rekao da će se opet menjati kako bi korisnici mogli odmah da dobiju trajno rešenje za penziju za šta je neophodno uraditi drugačiju osnovicu za obračun.

"Postoje mehanizmi, radna grupa je formirana i ne bih se preterano izjašnjavao sada jer se radi drugačiji obračun, odnosno drugačija dužina vremena kada se poslednja penzija obračunava pa će to ulaziti u penzioni osnov i na taj način ćemo rešiti taj problem", rekao je Vulin.

Dodao je da ne želi brzinom da kvari zakon, ali da misli da je potrebno da se veoma brzo završi.Najavio je da će stati na put dugogodišnjoj praksi zloupotrebljavanja dečjeg dodatka, kao i donošenje Zakona koji bi to trebalo da reguliše.

"Do sada ste kao jedan od uslova za dečiji dodatak morali da dokažete da vam je dete upisano u školu, a sada će se morati dokazivati da redovbno pohađa nastavu", najavio je Vulin i dodao "ne budete li mu dali obrazovanje a mi vas finansiramo, nećete dobiti dodatak".Dečiji dodatak reguliše se na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track