POBUNA U SNS ZBOG ALAVIH PRIDOŠLICA Krkobabić: Vučiću, daj mi Poštu za sina
Foto: Zorana Jevtić, Aleksandar Vučić

Prekipelo im

POBUNA U SNS ZBOG ALAVIH PRIDOŠLICA Krkobabić: Vučiću, daj mi Poštu za sina

Politika -
Naprednjaci ogorčeni jer male stranke koje su s njima u predizbornoj koaliciji imaju velike apetite, a posebno PUPS

BEOGRAD - Naprednjaci će u nedelju predati listu s kandidatima za poslanike, a apetiti pojedinih stranaka koje su uskočile u koaliciju s njima izazvali su pobunu u SNS, saznaje Kurir! Razdor je, između ostalog, nastao jer je SNP Nenada Popovića dobio mesto potpredsednika Vlade, funkciju ministra i tri poslanika, a lider PUPS Milan Krkobabić je za sina Stefana tražio mesto direktora „Pošte“.Zasad je dogovoreno da na zajedničku listu s naprednjacima ide šest stranaka - PUPS, SNP, Nova Srbija, PSS, SDPS i Pokret socijalista. Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha SNS, upravo to je i revoltiralo naprednjake, jer starim članovima izmiču poslanička mesta i funkcije.Misli i na naslednika- U pregovorima PUPS je od SPS tražio 12 poslaničkih mesta, Dačić mu je nudio 10, a od Vučića je na kraju dobio osam. Ipak, Krkobabić je mislio na sebe, pristao je na lošije uslove jer je ošacovao mesto direktora „Pošte Srbije“ za svog sina Stefana. Zato je, kad je usvojen zakon koji liderima ne dozvoljava da budu i direktori, onako nonšalantno rekao da će otići iz „Pošte“ jer je, kao, predsednik velike i ozbiljne partije - kaže izvor Kurira iz vrha SNS.Međutim, još veći šok u redovima naprednjaka izazvali su uslovi pod kojima je SNP Nenada Popovića sklopio dogovor o saradnji.- On je dobio mesto potpredsednika vlade, funkciju ministra i tri poslanička mesta na listi. Za stranku koja nema neko veliko uporište kod birača to je veliki komad kolača. Ljudi su nezadovoljni jer imaju osećaj da se zaboravlja na one koji su godinama u stranci i žrtvovali su se kad je trebalo boriti se za stranku. Jesu neke stranke dobile manje mandata, Velimir Ilić je umesto šest dobio četiri, ali je zato uskočio PUPS. S pravom se pitaju zašto sve to rade ako neko drugi ima koristi od toga - kaže naš sagovornik.Komentarišući talasanje u SNS, profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ocenjuje da je nužna scena u okviru izbornih dešavanja.- Insajderi su nezadovoljni jer se otvara prostor i za ličnosti iz javnog života ili se mesta daju koalicionim partnerima za koje se pretpostavlja da nešto mogu da donesu. Dok god SNS pobeđuje i ima manevarski prostor za smeštanje svojih kadrova, to interno zadovoljstvo neće preći granice. Dobro je sve dok se stvari drže pod kontrolom i nezadovoljstvo ne prelazi nivo gunđanja. Ako stvari krenu nizbrdo, onda će to biti bitan problem - smatra Stojiljković.Uteruje disciplinuKako dodaje, uvlačenje drugih stranaka na listu je i način za disciplinovanje članova.- To je za stranačkog šefa i način da dobije procenat više. Popović je perspektivan, a ni Ljajić ni Krkobabić nisu beznačajni. S druge strane, tako se disciplinuju aspiranti na određene pozicije u stranci i šalje poruka: Možete da budete zamenjeni - navodi Stojiljković.

Obrazloženje Vlade za izboreZAVRŠENA PRVA FAZA REFORMIPremijer Aleksandar Vučić juče je uputio predlog predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da raspusti Skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.- Vlada smatra da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije okončana time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike, te da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda - navedeno je u predlogu.

KOLIKO JE KOJA PARTIJA DOBILA MANDATAPUPS 8SNP 3Nova Srbija 4PSS 2REJTINZI:PUPS 0,7%SNP 0,7%Nova Srbija nepoznatPSS nepoznatSDPS 2,4%Pokret socijalista nepoznat* Izvor: NSPM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track