GAŠIĆ ODBRUSIO BRISELU: Biće vežbe s Rusima, koji je vaš problem?!
Foto: Fonet

Ministar pokazao zube

GAŠIĆ ODBRUSIO BRISELU: Biće vežbe s Rusima, koji je vaš problem?!

Politika -
Čelnik resora Vojske, posle upozorenja EU da ne bi bilo dobro da Srbija sarađuje sa armijom Vladimira Putina, poručio da će to ipak uraditi

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je juče da će zajednička vojna vežba Srbije i Rusije biti održana kako je i planirano, te da ne vidi u čemu je tu problem. On se time otvoreno suprotstavio Briselu i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini, koji ne odobravaju taj dogovor Gašića i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua.

- Vojska Srbije ima potpisane sporazume o saradnji sa više od 60 zemalja i svoje obaveze na osnovu tih sporazuma i ispunjava - rekao je juče Gašić. Dodao je da „ne vidi u čemu je problem sa planiranim zajedničkim vežbama“.Vojska Srbije neutralna- Pomalo je čudno da oni koji ne vide problem u ukidanju natpisa na ćirilici u Vukovaru vide problem u aktivnostima Vojske Srbije koje su planirane još odranije i već duže vreme se nalaze na sajtu MO - rekao je Gašić.On je dodao da je Vojska Srbije neutralna, te da želi da gradi dobre odnose sa SAD, Kinom, Rusijom, kao i sa Evropskom unijom.Pogrešan signalPodsetimo, iz EK su ranije poručili da „Srbija treba da postupa u skladu sa obavezama prema Evropskoj uniji“. Maja Kocijančič, portparolka EK i visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, izjavila je da bi takvi potezi Srbije predstavljali pogrešan signal.- U sadašnjim okolnostima takva vojna vežba bila bi pogrešna. Očekujemo od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom pristupanja - poručila je Kocijančičeva.Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Gašić „pravilno postupio što se oglušio o sugestiju EU“.- Mi vodimo izbalansiranu politiku, imamo saradnju i sa NATO i sa Rusijom. Kada bismo i ovo malo vojne saradnje sa Rusijom prekinuli, ispalo bi da smo se svrstali na stranu NATO, a mislim da je premijer više puta istakao da srpska politika nije ni prozapadna ni proistočna, nego je srpska - rekao je Anđelković.Neprirodni zahteviIstog je mišljenja i njegov kolega Milan Nikolić.- Čini mi se neprirodnim da neko traži od nas da se ponašamo kao članovi nekog kluba, a da nas u taj klub još ne prima. Ne vidim zašto bi bio problem da naša vojska učestvuje na vežbama i sa ruskom i sa američkom, a možda čak i sa nekom trećom vojskom - rekao je Nikolić.

Majkl KirbiSRBIJA JE SLOBODNA, NEK SARAĐUJE S KIM HOĆEAmbasador SAD Majkl Kirbi rekao je da je Srbija slobodna, te da može da sarađuje s kim god misli da treba da sarađuje. On je kazao i da Vašington podržava zajedničke vojne vežbe, podsetivši na više takvih između Vojske Srbije i američkih snaga.

Zbog OEBS ruski ministar spoljnih poslova ljut na svog kolegu iz srbije SERGEJ LAVROV LUPIO PACKU IVICI DAČIĆU!Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov reagovao je zbog delovanja misije OEBS u Ukrajini. Organizaciju kojoj predsedava srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić iz Moskve optužuju da je instrumentalizovana od članica NATO i Zapada. Navodno se pod plaštom OEBS odigravaju igre koje sprovodi Kijev u saradnji sa Zapadom.Lavrov je poručio da je „OEBS u strahu od Kijeva“. Neimenovani izvori iz Moskve tvrde da je on tom porukom aludirao na to da je delovanje organizacije kojoj predsedava Ivica Dačić samo paravan za sprovođenje ciljeva Kijeva i članica NATO, te da je kredibilitet te organizacije pod velikim pitanjem.Dačić, s druge strane, kaže za Kurir da „nije to baš tako“.- Primedbe Rusije se ne odnose na srpsko predsedavanje, već na specijalnu posmatračku misiju u Ukrajini i neke izjave. Srbija ima u vidu te primedbe i redovno ih prenosi na sastancima Trojke. Takođe, te primedbe se prenose i misiji u Ukrajini - kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track