INICIJATIVA SDS: Smenite predsednika Nikolića
Foto: Nebojša Mandić

Skupština Srbije

INICIJATIVA SDS: Smenite predsednika Nikolića

Politika -
Predsednik Srbije izjavio je da tužilac Vukčević, koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, ne shvata da je samostalan i da treba da razmisli "šta on to kopa po Srbiji"

BEOGRAD - Poslanička grupa Socijaldemokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je danas u parlamentu inicijativu za smenu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer je, kako se ocenjuje, prekršio Ustav komentarišući postupanje tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

U inicijativi za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Srbije navodi se da je Tomislav Nikolić prekršio Ustav komentarišući najavu tužioca da će biti ispitane optužbe za ratne zločcne koje je ranije na račun načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića izneo Fond za humanitarno pravo.

"Ovaj zahtev smo podneli zato što je predsednik u izjavi za list Politika uticao na postupak koji je pokrenuo tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević vezano za postupak koji se tiče Dikovića i na taj način povredio više članova Ustava Srbije", rekao je novinarima u Skupštini Srbije poslanik opozicione Socijaldemokratke stranke Srbije Janko Veselinović.On je kazao da je predlog za razrešenje predat na pisarnici, kao i da su ostale poslaničke grupe pozvane da ga potpišu.

"Mi očekujemo da će poslanici stati u zaštitu Ustava, ustavnog poretka, jer ako se predsednik Nikolić zakloni iza 126 poslanika koji mogu da mu obezbede da i dalje obavlja svoju funkciju i ako obezbede da Ustavni sud ne kaže da li je on prekršio Ustav, smatramo da Ustav i zakon ostaju samo mrtvo slovo na papiru", rekao je Veselinović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da tužilac Vukčević, koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Diković, ne shvata da je samostalan i da treba da razmisli "šta on to kopa po Srbiji"."Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje. I mandat mu je istekao. Neka malo razmisli šta on to kopa po Srbiji. Ali, nije jedini. Počela je ponovo neka orkestrirana kampanja", kazao je Nikolić u intervjuu za Politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track