Joksimović: Zbog ishoda referenduma potrebno redefinisanje odnosa u EU!
Foto: Zorana Jevtic

Šta posle referenduma

Joksimović: Zbog ishoda referenduma potrebno redefinisanje odnosa u EU!

Politika -
Opstaće EU, uvek se nađe model izvesnosti, ali je pitanje da li će moći grčki građani, pre svega da izbegnu teške reforme koje bi svakako morali da počnu da sprovode, istakla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da ishod referenduma u Grčkoj nije bio najpovoljniji scenario, zbog toga što će morati da se redefinišu odnosi unutar evrozone i EU.

Povodom referenduma na kojem je više od 61 odsto Grka reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca, Joksimović je rekla da Srbija ima izuzetno dobre odnose i sa Grčkom i sa grčkom vladom. Međutim, pokazuje se da političke odluke, koje nisu utemeljene na čvrstim ekonomskim argumentima, teško mogu da donesu bolji život građanima i to zabrinjava, ocenila je Joksimović.

Opstaće EU, uvek se nađe model izvesnosti, ali je pitanje da li će moći grčki građani, pre svega da izbegnu teške reforme koje bi svakako morali da počnu da sprovode, istakla je ministarka. Ako dođe do situacije izlaska iz evrozone, onda mora da se menja i Lisabonski ugovor i mora da se traži opcija kako da se izađe iz EU, obrazložila je Joksimović.

Joksimović je ocenila da postoji perspektiva EU i ukazala da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU pokazuje visoku finansijsku disciplinu, da je stavila fokus na javne finansije, koje su izvor krize i nestabilnosti u Grčkoj.

"Sve radimo suprotno - da stabilizujemo našu ekonomiju i to je veliki plus za nas, jer pokazujemo odgovornost i disciplinu, iako to, naravno, građanima može da bude i nepopularno", dodala je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track