MEKALISTER BI VOLEO SRBIJU U EU: Vreme je za otvaranje poglavlja!
Foto: Tanjug - Marko Đoković

Pristupanje iziskuje mnogo vremena

MEKALISTER BI VOLEO SRBIJU U EU: Vreme je za otvaranje poglavlja!

Politika -
"Reakcija srpske vlade i premijera Vučića bila je veoma umerena i izbalansirana posle napada u Srebrenici, kada je šef srpske vlade rekao da ruka Srbije ostaje ispružena Bosni i pozvao članove Predsedništva da dođu u Beograd", naglasio je Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister smatra da je jučerašnja poseta članova Predsedništva BiH Beogradu veoma važna, a posebno ceni reakciju srpske vlade i premijera Aleksandra Vučića nakon incidenta u Srebrenici.

"Reakcija srpske vlade i premijera Vučića bila je veoma umerena i izbalansirana posle napada u Srebrenici, kada je šef srpske vlade rekao da ruka Srbije ostaje ispružena Bosni i pozvao članove Predsedništva da dođu u Beograd", naglasio je on.

U tom kontekstu, a podsetivši upravo na učešće premijera Vučića na komemoraciji u Srebrenici, izvestilac EP ističe konstruktivnu ulogu Srbije u procesu pomirenja i saradnje u regionu i pominje kao primer susrete premijera Srbije i Albanije Beogradu i Tirani, koje smatra istorijskim.

"Sve su to bili veoma važni koraci", ocenio je Mekalister.

A kad je reč o putu Srbije u EU, lično smatra da je došlo vreme za otvaranje poglavlja, mada podseća da pristupanje iziskuje mnogo vremena.

Foto: Tanjug - Marko Đoković
Foto: Tanjug - Marko Đoković

Srbija je ostvarila značajan napredak, a otvaranje poglavlja bio bi važan signal kojim bi se odalo priznanje tim naporima, konstatovao je Mekalister, koji posebne reči hvale ima za spremnost srpske administracije u pregovorima sa EU.

On je kazao da se Srbija nalazi u odlučujućoj fazi u vezi s otvaranjem poglavlja, lično smatra da je došlo vreme za to, a podseća i da je Evropska komisija dala preporuku na osnovu koje odlučuje svih 28 zemalja članica.

Mekalister konstatuje i da je Srbija napravila ogroman napredak proteklih godina, posebno u proteklih 12 meseci, zbog čega veruje da bi otvaranje poglavlja bilo pozitivan signal političarima koji veruju u evropsku budućnost zemlje, a "čime bismo pokazali da cenimo njihov rad".

On veruje da građani Srbije znaju da je i drugim zemljama koje su ušle u EU trebalo puno vremena, i da su ponekad bili frustrirani zbog nekih zastoja. Podseća pri tome da članstvo u EU znači pristupanje zajednici vrednosti i zajedničkih pravila, za šta su potrebne sveobuhvatne pripreme.

Njegovo je uverenje, kaže, da će poglavlje 35, koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, biti jedno od prvih, ako ne i prvo koje će biti otvoreno, te da bi to trebalo da se dogodi ove godine, naravno, pod uslovom da svih 28 država članice budu uverene da je došlo vreme.

A sledeći "novu filozofiju Evropske omisije", ističe da je sada važno da se pored poglavlja 35 otvore što pre i 23 i 24.

Kada sve bude spremno za otvaranje poglavlja 23 i 24 ona treba da se otvore, jer, kako objašnjava, ona pokreću reformski proces koji je potreban u zemlji, a koji koristi građanima.

Podseća da je pristupanje EU od koristi za građane, te da "u Nemačkoj verujemo u ideju evropske integracije".

Za Nemačku EU je više od zajedničkog tržišta, to je veliki proces mira i sloboda, kao i zajedničkih vrednosti, naglašava Mekalister i konstatuje:

"Bilo bi odlično ako bi Srbija postala naša članica", konstatovao je izvestilac EP, ali je poručio da je u ovom trenutku potrebno malo više konkretnog napretka i rezultata u dijalogu Beograda i Prištine.

Ovo stoga što, kako je rekao, verovatno je da će prvo poglavlje biti 35, a Beograd i Priština, ponovio je, moraju da urade svoj deo.

"Znam koliko su razgovori teški. Vreme je za kompromis. Beograd, ali i Priština moraju da urade svoj deo", istakao je Mekalister dodajući da su visoka očekivanja i od Prištine, ne samo od Beograda.

Foto: Tanjug - Marko Đoković
Foto: Tanjug - Marko Đoković

U tom će smislu, potvrdio je, i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvati dve strane na sledeću rundu dijaloga onog trebnutka kad bude bila uverena da je došlo do značajnog napretka o detaljima.

Mekalister primećuje da se u ovom trenutku radi uglavnom o političkim detaljima, zbog toga i to sve traje toliko, a kad je reč o tehnickim i drugim detaljima on kaze da je sposobnost srpske administraije za svako poštovanje.Pohvale Mekalister ima i za ekonomski napredak Srbije, reforme koje sprovodi i objašnjava da fiskalna konsolidacija i ekonomski rast idu zajedno, da je to model uspeha, a da je Nemačka primer da je takav model politike održiviji od drugih.

Veruje da će grčka kriza uticati na proces širenja EU, istakavši da se radi o "domaćoj" krizi u toj zemlji u kojoj je puno stvari bilo loše.

Grčka, kako je dodao, ima dug put pred sobom, a EU je spremna da pokaže solidarnost.

Od Grčke EU očekuje da sprovede obećane reforme.

"To nema uticaja na debatu o pristupanju Srbije EU. Politika premijera Vučića i vlade Srbija je drugačija od one u Grčkoj. Kancelarka Angela Merkel je bila jasna kada je ohrabrila Srbiju da nastavi svoj put ekonomskog rasta, strukturne reforme i fiskalne konsolidacije. Dugoročno gledano ta politika biće uspešna", podvukao je Mekalister.

On se osvrnuo i na predstojeću konferenciju o zapadnom Balkanu, krajem avgusta, u Beču, rekavši da ona pokazuje da je inicijativa nemačke kancelarke proces, a ne jednokratna stvar.

"Vlada u Nemačkoj, zajedno sa drugim partnerima veruje u obećanje dato u Solunu. Svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i sve su na putu ka EU. Neke napreduju, neke zaostaju. Nije samo nemačka vlada identifikovala zapadni Balkan kao važan deo ovog kontinenta. Zapadni Balkan je u srcu Evrope, okružen zemljama EU. Želimo da ohrabrimo svih šest zemalja regiona da nastave putem ka EU", kazao je Mekalister dodajući da Srbija, kao najveća zemlja, igra veoma važnu ulogu u regionu.

Takođe je istakao da je veoma značajno što je Srbija donela stratešku odluku o pridruživanju EU, dodajući da će pristupiti Uniji čim bude spremna, a u tome će pomoći EU

"Možete biti ponosan Srbin i Evropljanin u isto vreme. Nadam se da će građani u Srbiji moći reći uskoro da su ponosni što, na primer, žive u Novom Sadu ili nekom drugom gradu, da je Srbija njihova domovina, a EU više nego zajendičko trzište, te da su članovi porodice evropskih nacija", istakao je on.

Inače, trodnevna poseta Srbiji, za njega je, kaže, bila pozitivna, podsetio je na obećanje da će redovno dolaziti i zaljučio:

"Verujem da je jednom viđeno bolje nego sto puta pročitano. Nastojim da dođem svaka dva, do tri meseca, da razgovaram sa ljudima i informišem se o aktuelnom razvoju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track