VLADA SRBIJE U SLOVENIJI: Dočekani uz najviše počasti, razgovarali Vučić i Cerar
Foto: Dado đilas

Prva od oktobra 2013.

VLADA SRBIJE U SLOVENIJI: Dočekani uz najviše počasti, razgovarali Vučić i Cerar

Politika -
Tokom drugog dana posete, u subotu, premijer Srbije će, kao gost premijera Slovenije Mira Cerara, prisustvovati održavanju 51. ženskog skijaškog kupa Zlatna lisica na Pohorju
1 / 3 Foto: Dado đilas

BRDO KOD KRANJA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri stigli su danas na Brdo kod Kranja, gde će biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije.

Premijeru i članovima vlade priređen je svečani doček ispred dvorca "Brdo" kod Kranja, uz najviše državne i vojne počasti.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar razgovarali su danas na Brdu kod Kranja, a potom je otvorena zajednička sednica dve vlade, koju zvanična Ljubljana vidi u svetlu ocene da je Srbija važan politički i privredni partner Slovenije.

Naime, Vučić i srpski ministri stigli su jutros oko 9.30 na Brdo kod Kranja, gde su ih dočekali slovenački premijer i članovi njegovog kabineta i priređen im je svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti. Vučić i Pahor su najpre imali 45-minutni tet-a-tet susret, a potom su kratko prošetali po kompleksu Brdo kod Kranja.

Foto: Dado Đilas

U Ljubljani je ranije najavljeno da će teme razgovora Cerara i Vučića, koji su se prethodno sastali prošlog decembra u Beogradu tokom Samita lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, pre svega biti produbljivanje političkog dijaloga između dve države i o daljem unapređenju privredne saradnje. Najavljeno je i da će na sastanku takođe biti reči o procesu pridruživanja Srbije EU, kao i regionalnoj saradnji, ali i o najaktuelnijim međunarodnim temama kao što je ukrajinska kriza.

Po završetku zajedničke sednice vlada predviđeni su potpisivanje sporazuma i konferencija za novinare dvojice premijera. Premijer Vučić imaće susret i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, a tokom dana u Ljubljani i sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom.

Foto: Dado Đilas

U 16 sati trebalo bi da počne i slovenačko-srpska poslovna konferencija u Privrednoj komori Slovenije.Premijer je u četvrtak izjavio da Srbija želi da nastavi saradnju i dobre odnose sa Slovenijom, koja je za Srbiju važna na njenom evropskom putu, ali i kao regionalni partner.

Vučić je rekao da raste spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovenije ocenjujući da je to prijateljska zemlja i veoma važan partner."Imamo dosta slovenačkih investicija, a želimo i veći broj naših investicija u Sloveniji", rekao je Vučić i podsetio da je Nektar ušao u slovenački Fruktal i da će verovatno tu kompaniju posetiti tokom boravka u Sloveniji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Obim robne razmene u 2013. godini iznosio je 1,08 milijardu evra, navela je slovenačka agencija STA. Slovenija je četvrta zemlja regiona sa čijim najvišim zvaničnicima se premijer Vučić sastaje u manje od nedelju dana, posle Hrvatske, Makedonije i neformalnog susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u ponedeljak uveče u Subotici.

Tokom drugog dana posete, u subotu, 21. februara premijer Srbije Aleksandar Vučić će, kao gost premijera Slovenije Mira Cerara, prisustvovati održavanju 51. ženskog skijaškog kupa Zlatna lisica na Pohorju. Premijer Srbije izjavio je juče, uoči posete Sloveniji, da Srbija želi da nastavi saradnju i dobre odnose sa tom zemljom koja je za Srbiju važna na njenom evropskom putu, ali i kao regionalni partner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track