ZA MOGERINI KORPA SVEŽEG VOĆA: Prethodnice Lavrova i Kerija zajedno na doručku
Foto: Reuters

Sve spremno za Samit OEBS

ZA MOGERINI KORPA SVEŽEG VOĆA: Prethodnice Lavrova i Kerija zajedno na doručku

Politika -
Uoči predstojećeg skupa, koji se održava 3.i 4. decembra u Areni, prethodnice državnog sekretara SAD Džona Kerija i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova već su nekoliko dana u Beogradu, saznaje Kurir.

Oko pedesetak najelitnijih specijalaca sa obe strane, predstavnika američkog FBI i ruske službe FSB doputavili su u Srbiju kao prethodnica. Oni zajedno sa našim bezbednjacima i policijom "češljaju" Arenu i trasu kojom će se kretati njihovi šefovi. Naravno, svako za sebe. Pod njihovom kontrolom su i apartmani odnosno sobe u kojima će boraviti ruska i američka delegacija. Zanimljivo je da su se i sreli nekoliko puta, a kako će obojica biti u "Hajatu", ruski i američki specijalci se najčešće viđaju upravo u tom objektu, i to uglavnom na doručku - priča naš sagovornik iz organizacije Samita OEBS-a.

Kako još saznajemo, obojica dan ranije, u sredu stižu u Srbiju i to u razmaku od samo sat vremena.Kako je najavljeno, među više od 40 šefova diplomatija, U Beograd dolazi i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, i njih će na aerodromu Nikola Tesla dočekati domaćin predsedavajući OEBS-a, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Foto:AP
Foto:AP

-Ona je toliko skromna da ništa posebno nije tražila, nema baš nikakve zahteve. Znamo da voli voće pa ćemo njoj posebno poslati veliku korpu svežeg voća - dodaje izvor Kurira.

Gostima će biti na raspolaganju 76 luksuznih vozila, plus 40 BMW, pet blindiranih automobila.U okviru Arene biće 10 sala sa 1.700 mesta, 11 prostorija, 181 kancelarija, obezbeđeno je 3.000 slušalica za prevod, 65 mikrofona, a govoriće se na šest zvaničnih jezika.

Svi oni će biti smešteni u čak davadesetka hotela a najviše u "Hajatu" i "Kraun Plazi" i troškove smeštaja sami plaćaju..

- Ostali deo troškova, koji se uglavnom odnosi na hranu kao i gorivo uglavnom snosi Srbija a jedan manji deo i OEBS - priča naš sagovornik.

Tokom Samita gosti će se sresti i razgovarati sa vrhom države, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track