MINISTAR LONČAR JE SLAGAO Majka bolesne devojčice: Moje dete nije imalo zakazan pregled!
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

RAZOTKRIVANJE: MAJKA BOLESNE DEVOJČICE TVRDI

MINISTAR LONČAR JE SLAGAO Majka bolesne devojčice: Moje dete nije imalo zakazan pregled!

Srbija -

Gorica Lukić ističe da nije tačno da se njena ćerka Darija Petrović, kojoj ne mogu da ustanove dijagnozu, nije pojavila na zakazanom pregledu, kao što naglašava Lončar

Darija Petrović (16) iz Banje Koviljače, koja je posle više od 50 neuspešnih dijagnoza bolesti otvorenim pismom ukazala državnim institucijama na probleme u svom lečenju, od danas će biti smeštena na Institut za majku i dete u Beogradu kako bi lekari napokon utvrdili od čega boluje.

Njena majka Gorica Lukić poručuje da su opravdanja ministra zdravlja Zlatibora Lončara o ovom slučaju neistina.

Odgurnuli je

Ova hrabra devojčica uzdrmala je srpsku javnost kada je napisala otvoreno pismo državnom vrhu Srbije, u kome ih je upitala „zašto joj ne daju šansu na život“. Ministar zdravlja je potom saopštio da se devojčica nije pojavila na zakazanom pregledu i „da niko od porodice, niti neko od lekara nije kontaktirao bilo sa RFZO, bilo sa Budžetskim fondom za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji“.

foto: Privatna Arhiva

Međutim, majka Gorica objavila je na Fejsbuku da je odgovor ministra „čista laž“ i pozvala ga da kaže kada je to tačno njeno dete imalo zakazan pregled na kom se nije pojavilo!

- Imam nameru da ispravim neistinu i da demantujem. Pre otvorenog pisma niko od nadležnih nije odreagovao da vidi sa čime se bori to dete. Ako se ne pojavimo u ustanovi u kojoj smo se lečili, to znači da su nas oni odgurnuli. Pre nekoliko meseci Darija je krvarila na usta i rekli su nam da nije hitno jer nije krvarila pola čaše... Prošle nedelje smo došli na preglede jer je njoj pozlilo na ulici. Rekli su nam: „Vodite dete kući, to je protutnjao virus“ - napisala je Darijina mama.

Pomoć SMS porukama

Na sastanku održanom pre dva dana u Ministarstvu zdravlja dogovoreno je da Petrovićeva nastavi lečenje u Institutu za majku i dete. Gorica kaže da je novac potreban da dete ode na dijagnostiku u inostranstvo sakupljen preko SMS poruka.

- Nikada u životu nas niko nije pozvao za neki konzilijum, a kamoli za nekog doktora iz inostranstva i više ne znam da li je ministar uopšte upućen u sve i da li je dobio prave informacije. Apelovala na to da, ako država plati lečenje, javno izađemo i novac koji smo prikupili preko poruka prebacimo za lečenje drugom detetu.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track