icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Vojvodina: Konkursi za zapošljavanje uz subvencije

Srbija 14.03.2013. 16:03h
Visina subvencije za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini iznosi 130.000 dinara po zaposlenom i dodatnih 20.000 dinara ako poslodavac odluči da zaposli osobu stariju od 50 godina

NOVI SAD - Vojvođanski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova otvorio je danas tri konkursa za subvencionisanje zapošljavanja, samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta u Pokrajini.

Resorni sekretar Miroslav Vasin rekao je danas u Vladi Vojvodine da će prema njegovim očekivanjima posao putem tih konkursa dobiti oko 4.500 ljudi.

Visina subvencije za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini iznosi 130.000 dinara po zaposlenom i dodatnih 20.000 dinara ako poslodavac odluči da zaposli osobu stariju od 50 godina. Poslodavac koji ostvari pravo na tu vrstu subvencija dužan je da zasnuje radni odnos s nezaposlenom osobom u punom radnom vremenu na period od dve godine i da redovno isplaćuje zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Konkurs za subvencije nezaposlenim osobama za samozapošljavanje u 2013. godini iznose u jednokratnom iznosi 160.000 dinara. Osoba koja na ovaj način započne sopstveni biznis dužna je da tu delatnost obavlja najmanje godinu dana i da redovno u tom roku uplaćuje doprinose za socijalno osiguranje.

Ova dva konkursa otvorena su danas i trajaće do 1. oktobra.

Sekretarijat za privredu danas je raspisao i konkurs za lokalne samouprave u Vojvodini za sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini u ukupnom iznosu od 162 miliona dinara. Subvencije se odnose na zapošljavanje pripravnika u jedinicama lokalne samouprave, stručnu praksu, javne radove i obuke u profesionalnim i radnim veštinama. Taj konkurs je otvoren do 22. marta tekuće godine.

Vasin je rekao da su programi zapošljavanja osoba s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje doprineli da u Vojvodini više hiljada ljudi tokom godine dobije posao, ali da to nažalost nije doprinelo smanjenju nezaposlenosti. Kao osnovni razlog za to Vasin je naveo veliki broj privrednih subjekata u Vojvodini koji iz godine u godinu nastavlja otpuštanje mladne snage zbog čega je pozvao državu da se aktivnije uključi u osmišljavanje programa mera za posrnule privredne subjekte.

Vasin je ocenio da se u proteklim godinama pokazalo da su mala i srednja preduzeća u Vojvodini najvitalniji deo privrede koja se rado odazivaju na konkurse Sekretarijata za privrede i doprinose procesu novog zapošljavanja.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...