Vreme je za soju!
Foto: Nsseme

Saveti za poljoprivrednike

Vreme je za soju!

Srbija -
U susret setvi soje, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad stručnim savetima uz prodaju prvoklasnog sopstvenog semena daje i preporuku tehnologije gajenja ove kulture.

Naslovna gradsko stambeno

PREDUSEV – Soja je veoma dobar predusev za većinu gajenih biljaka, jer ostavlja zemljište u rastresitom stanju, čisto od korova, a izborom sorti soje različite dužine vegetacije može se podešavati vreme žetve kako bi se zemljište na vreme obradilo i pripremilo za narednu setvu. Za soju dobri predusevi su strna žita, kukuruz, šećerna repa, kao i većina povrtarskih vrsta. Ne preporučuje se setva soje nakon suncokreta i uljane repice jer ove biljne vrste imaju zajedničke bolesti, kao ni gajenje soje iza ostalih leguminoza ili u monokulturi.

OSNOVNA OBRADA – Osnovnu obradu zemljišta za gajenje soje neophodno je obaviti u jesenjem periodu uz unošenje fosfornih i kalijumovih đubriva. Prolećna osnovna obrada dovodi do smanjenja prinosa, te se ona ne preporučuje za soju, kao ni za većinu ostalih useva. Dubina osnovne obrade zavisi od preduseva i količine žetvenih ostataka na parceli, a izvodi se na dubinu od 20-30 cm.

PREDSETVENA PRIPREMA – obično se vrši u dva prohoda, zatvaranje brazde rano u proleće i finalna priprema nekoliko dana pre setve na dubinu setvenog sloja. Prolećna priprema zemljišta za setvu soje mora biti kvalitetna, parcela što ravnija, kako bi se mogla izvršiti setva na istu dubinu zbog ujednačenog nicanja i smanjenja gubitaka u žetvi.

IZBOR SORTE

Preporuka je da se seje više različitih sorti soje, a na gazdinstvima sa većom površinom pod sojom, izbor više sorti, različitih grupa zrenja, doprinosi boljoj organizaciji poslova.

Prednost Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je upravo u tome što proizvođačima nudi veliki broj različitih sorti soje, od najranijih (000 i 00 grupe zrenja) do srednjekasnih (II grupa zrenja), pogodnih za gajenje u različitim regionima.

Pogledajte sve savete iz oblasti poljoprivrede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track