(VIDEO) POGLEDAJTE NJIHOVIM OČIMA: Evo kako daltonisti vide svet
Foto: Profimedia

PROBLEM PREPOZNAVANJA BOJA

(VIDEO) POGLEDAJTE NJIHOVIM OČIMA: Evo kako daltonisti vide svet

Život -
Osobe koje pate daltonizma imaju problem sa raspoznavanjem boja. Svet gledan njihovim očima izgleda mnogo drugačije, a nekoliko osoba je podelilo svoje iskustvo i omogućilo vam da zavirite u njihov život

Nekoliko osoba koje imaju ovaj redak poremećaj - daltonizam, podelili su svoje iskustvo i otkrili kako svet izgleda u njihovim očima.

Daltonizam je uobičajeni izraz za poremećaj prepoznavanja boja. Prvi ga je opisao Džon Dalton na osnovu svog iskustva, jer je i sam imao problem sa prepoznavanjem boja. Kada je otkrivena, bolest je upućivala na nedostatak receptora za plavu, crvenu i zelenu boju.

Na mrežici oka nalaze se nervni završeci - fotoreceptori za tri temeljne talasne dužine svetlostii dele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji.

Kod osoba koje ne prepoznaju boje postoji poremećaj u receptorima - deoba se ne odvija pravilno, pa zbog toga ne prepoznaju boje, ili neke boje zamene drugima, ili ne mogu da raspoznaju svetlu plavu od tamno plave, svetlo zelenu od tamno zelene...

U svetu živi oko 8% muškaraca i 0,5% žena sa ovim poremećajem.

http://www.youtube.com/watch?v=FKSOe5NK_qQ

(Buzzfeed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track