GREGORIJANSKI ILI JULIJANSKI: Čiji kalendar poštuju medvedi?
Foto: Profimedia

Zoološki vrt Miki u Kolutu

GREGORIJANSKI ILI JULIJANSKI: Čiji kalendar poštuju medvedi?

Ludi svet -
Prema narodnom verovanju u februaru medvedi prekidaju zimski san i izlaze iz jazbina. Ukoliko vide senku zima će još potrajati. Međutim, kod nas su verovanja u vezi sa kalendarom - gregorijanskim ili julijanskim, a čiji kalendar poštuju medvedi iz Zoološkog vrta Miki u Kolutu?

Source: Baby bear caught playing on hammock by ChrisHu on Rumble

Prema gregorijanskom kalendaru ako medved na današnji dan izađe iz jazbine i vidi senku, još šest nedelja će trajati zima. Prema julijanskom kalendaru, to je na Sretenje 15. februara.

Znači li to da će zima katolicima trajati duže nego pravoslavcima, ili jednostavno ne treba pridavati pažnju medveđim navikama?

Koji kalendar poštuju medvedi u zološkim vrtovima još niko nije upseo da odgonetne. Ako oni koji poštuju gregorijanski kalendar danas vide medveđi par u ZOO vrtu Miki u Kolutu, svakako će zaključiti da će zima dugo trajati.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Međutim, medveđim navikama u zoo vrtovima se ne veruje.

"Ovi moji se svako jutro probude i provire da li nosim hranu. Ako ima hrane onda ustaju, ako me nema dremaju, ali ako je lepo vreme, ceo dan su napolju," kaže Milan Mirić, vlasnik ZOO vrta Miki.

Šta je Miki zaključio posle dugogodišnjeg druženja sa medvedima, čiji kalendar poštuju: "Nemaju kalendar i nisu ni pravoslavci ni katolici, oni rade po svome, a kako se to zadesi njih nije briga", objašnjava.

Sve je jasno, medvedi ne poštuju ničiji kalenadar i samo oni u šumi imaju određene navike, ali ne bismo vam preporučili da idete i proveravate, jer u ovo vreme nisu baš druželjubivi.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

(RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track