CEO DRŽAVNI NOVČANIK NA METI HAKERA: Ova zemlja uvela je bitkoin kao legitimnu valutu, a sada cure informacije, podaci građana...
Foto: Shutterstock

sajber bezbednost

CEO DRŽAVNI NOVČANIK NA METI HAKERA: Ova zemlja uvela je bitkoin kao legitimnu valutu, a sada cure informacije, podaci građana...

Tech -

Nakon curenja cele baze podataka korisnika Chivo-a početkom aprila, hakerska grupa CiberInteligenciaSV počela je da objavljuje kod državnog novčanika Salvadora

Saga o salvadorskom državnom bitkoinu Chivo, nastavlja da se razvija dok hakeri otkrivaju osetljivije informacije u vezi sa novčanikom. Hakerska grupa poznata kao CiberInteligenciaSV je 23. aprila objavila deo izvornog koda na forumu o hakerskim zločinima na BreachForums-u.

„Ovog puta vam donosimo kod koji se nalazi unutar bankomata Bitcoin Chivo novčanika u Salvadoru, da je to državni novčanik, a kao što znate, mi ne prodajemo, mi sve objavljujemo besplatno za vas“, napisala hakerska grupa.

Hakeri
foto: Printscreen BreachForums

Ovaj potez je usledio nakon niza događaja u vezi sa hakovanjem Chivo-a, uključujući javno izlaganje ličnih podataka 5,1 miliona Salvadoraca ili skoro celokupnog odraslog stanovništva zemlje, o čemu je prijavljeno početkom aprila.

Lokalni projekat sajber bezbednosti VenariX je 22. aprila preko X mreže je upozorio javnost na predstojeće curenje informacija. A dodatno pozivao se na Telegram kanal CiberInteligenciaSV, koji je objavio planove za objavljivanje izvornog koda.

„Večeras ćemo objaviti deo izvornog koda i VPN pristupa koji pripada Chivo novčaniku, besplatno kao i uvek, osim ako neko od vas radoznalih vladinih ljudi ne želi da razgovara“, navodi se u Telegram postu CiberInteligenciaSV-a.

hakeri, hakerski napad
foto: Shutterstock

CiberInteligenciaSV je takođe objavio datoteku Codigo.rar, koja uključuje kompilaciju koda i VPN akreditiva iz mreže bankomata Chivo Wallet.

U septembru 2021. godine, El Salvador je postao prva zemlja na svetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a vlada je promovisala Chivo kao zvanični BTC novčanik za građane. Platforma omogućava korisnicima da kupuju i prodaju Bitcoin, kao i da čuvaju i podižu BTC sa bankomata.

Bitkoin, kriptovaluta
foto: Shutterstock

Chivo novčanik je imao neravan početak, a korisnici su kasnije prijavili više grešaka i tehničkih grešaka.

Uprkos izveštajima o hakovanju ličnih podataka na Chivo-u koji se pojavio početkom aprila, vlada Salvadora se nije pozabavila tim pitanjem. Prema izveštajima industrije, vlasti El Salvadora nisu objavile nikakvu zvaničnu izjavu u vezi sa hakom, što je izazvalo još više zabune oko situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track