(VIDEO) KOŽA ISTETOVIRANIH SVINJA NA PRODAJU: Cena i do 60.000 evra
Foto: Profimedia

Čemu to

(VIDEO) KOŽA ISTETOVIRANIH SVINJA NA PRODAJU: Cena i do 60.000 evra

Ludi svet -
Kada svinje dođu do kraja svog života, njihova koža se prodaje kolekcionarima za desetine hiljada evra

Vim Delvoj tetovira svinje i njihovu kožu posle smrti prodaje za velike pare. S obzirom na činjenicu da se svinje uglavnom uzgajaju za klanje, čini se prilično besmisleno i okrutno da provode sate dok ih tetoviraju. Ali verovali ili ne, koža istetovirane svinje dostižu neverovatnu cenu - do 60.000 evra po komadu.

Ove specijalne svinje tetoviraju se pod anestezijom, različitim dizajnom uključujući i Diznijeve junaka, Luis Viton logotipi pa čak i i sa popularnim kodom ruskih zatvorenika.

foto Profimedia
foto Profimedia

Tri umetnika rade istovremeno svaku svinju, a njihova koža se kasnije masira i hidrira. Kada svinje dođu do kraja svog života, njihova koža se prodaje kolekcionarima za desetine hiljada evra. Primera radi jedna koža sa temom Diznijevih junaka prodata je kompaniji Šanel od koje su se posle napravile 2 tašne.

foto Profimedia
foto Profimedia

Prema jednom belgijskom tatu umetniku, Vimu Delvoju, mozgu ove operacije, svinje se tretiraju veoma dobro čak uspevaju i da ih razmaze. On je počeo tetoviranje živih svinja još 1997. godine, ali je svoj posao morao da preseli u Kinu gde zakoni o životinjama nisu toliko strogi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Međutim, uprkos Delvojevim tvrdnjama, aktivisti za prava životinja oštro su kritikovali ovu kontroverznu praksu. Oni veruju da svinje imaju nepotrebnu patnju i zloupotrebljavaju se u komercijalne svrhe.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

- Svinje, krave i pilići su emotivne životinje koje osećaju bol isto koliko ga i mi osećamo i vrednuju svoje živote, rekao je portparol PETA. On je dodao i da se posle tetoviranja svinje osećaju uplašene i zbunjene.

- Talentovani i vizionarski umetnici se ne oslanjaju na okrutnost prema životinjama da bi privukli pažnju, rekao je on.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Delvoj (49) se ne obazire previše na kritike. Jednom je otišao tako daleko da je tetovirao leđa čoveku i prodao kao umetničko delo. Kupac ima pravo da vidi tetovažu nekoliko puta godišnje i dobije kožu kada čovek umre.

http://www.youtube.com/watch?v=GQ-6xCK5180

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track