BORDEL DIPLOMATIJA: Srbija dobila Pikasa preko kreveta

Tajna skrivana i na časovima istorije

BORDEL DIPLOMATIJA: Srbija dobila Pikasa preko kreveta

Pop kultura -

Čuvenu sliku španskog slikara „Glava žene“ dala je porodica kolekcionara Eriha Šlomovića, kome ju je u nasledstvo ostavio ljubavnik iz Pariza, kaže kustos Leon Pogelšek

Priča o Pikasu, čije su grafike izložene u Beogradu, nepotpuna je, kaže kustos izložbe Leon Pogelšek, bez detalja o tome kako su završile u Narodnom muzeju.

Njegova najpoznatija slika „Glava žene“ stigla je u tadašnju Jugoslaviju kao deo nasledstva koje je dobio kontroverzni jugoslovenski kolekcionar i trgovac Erih Šlomović.- Šlomović je bio ljubavnik Ambroaza Volara, najuticajnije ličnosti umetničkog Pariza, čije smo deo kolekcije Pikasovih dela izložili. On je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1939, a svom prijatelju i ličnom asistentu testamentom je ostavio zbirku od 600 umetničkih dela. Pišem o tome i knjigu, gde će biti još zanimljivih detalja - kaže Pogelšek za Kurir.

Brutalno ubijen

Pred početak Drugog svetskog rata Šlomović se vratio u Srbiju sa dve trećine zbirke, a u njoj su bili slike Edgara Degaa, Ogista Renoara i Anrija Matisa, dok je ostatak sklonio u sef jedne strane banke. U Narodni muzej su stigle tek 1949. godine.- Šlomović je izgubio život zato što je bio Jevrejin. Njegova dela su pronađena u selu Bečinama kod Varvarina, gde su između dva zida kuće zazidali umetničku zbirku. Bila su to dela francuskih impresionista i ona iz zbirke kneza Pavla Karađorđevića, a među njima se našao i Pikaso. Uspeli su da spasu više od 40 dela i 300 crteža - objašnjava veliki kolekcionar Pikasovih dela.Španski slikar ostavio je iza sebe bogat opus.
Nije hteo da naplati... Pikaso dizajnirao plakat za film „Bitka na Neretvi“
Nije hteo da naplati... Pikaso dizajnirao plakat za film „Bitka na Neretvi“

Naslednici pred sudom

- Nisam video tu sjajnu sliku „Glava žene“ u Narodnom muzeju u Beogradu. Svake nedelje dobijem ponudu da kupim nekog Pikasa. Njegova cena ide od nekoliko hiljada do više stotina miliona evra - zaključuje Leon.Porodica Ambroaza Volara smatra da on nije poginuo, već da je ubijen, a uspeli su da ospore testament kojim je dela ostavio svom ljubavniku. Pravna bitka između porodica Volar i Šlomović trajala je skoro dve decenije. Presudom pariskog suda iz 2006, slike iz trezora banke pripale su naslednicima porodice Volar, a prodate su na aukciji.

Strašna slika naše kultureMUZEJI BEZ GREJANJA ILI ZATVORENIKuća legata u kojoj su izložene Pikasove grafike nema grejanje. Druge državne galerije i muzeji ne rade zbog niskih temperatura i rekonstrukcije, a jedino nesmetano funkcioniše Etnografski muzej.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track