PRVA KLAPA: Počelo snimanje serije Vere i zavere

Jedva našli lokaciju bez klime i PVC stolarije

PRVA KLAPA: Počelo snimanje serije Vere i zavere

Pop kultura -
U Novom Sadu ekipa predvođena rediteljima Ivanom Živkovićem i Žankom Tomićem ekranizuje čuveni roman slavnog Aleksandra Tišme

Radio-televizija Vojvodine počela je pre desetak dana snimanje serije „Vere i zavere“ inspirisane istoimenim romanom Aleksandra Tišme, što je nakon višegodišnje pauze prvi veliki igrani projekat javnog servisa Vojvodine.Scenario po delu slavnog pisca uradio je Ðorđe Milosavljević, režija je poverena Žanku Tomiću i Ivanu Živkoviću, a glavne uloge tumače hrvatski glumac Goran Bogdan i srpska glumica Nina Janković.Kapitalno delo- Na nama je da pokušamo da sve nivoe i sve slojeve koji postoje u Tišminom delu pronađemo i damo našoj publici. Ako uspemo, ta serija će se pamtiti dugo - veruje reditelj Ivan Živković.Njegov kolega Žanko Tomić otkriva da je ekipi najveći problem bio da pronađe adekvatne lokacije.- Teško ćete naći ulicu u Novom Sadu koja nema klime, nove zgrade, PVC stolariju... Tražili smo godinu dana. Ipak, sa izborom glumaca imali smo sreće. Prezadovoljan sam podelom, to je ono što sam želeo - otkriva Tomić.Kapitalno delo „Vere i zavere“ jeste priča iz vojvođanskog miljea u kome su na Tišmin prepoznatljivo zreo i hrabar način prožete decenije u kojima je Novi Sad prolazio kroz značajne političke, društvene i etničke promene, pa i promene na nivou značenja osnovih pojmova - časti, morala, ljubavi i vere. Radnja se odigrava u Novom Sadu, Beču, Varšavi i Beogradu.

Glavne uloge... Nina Janković i Goran Bogdan
Glavne uloge... Nina Janković i Goran Bogdan

Dvanaest epizoda

- Baš sam srećan što se neko usudio da radi takav projekat u ovo površno doba, nešto tako lepo. Tišma je ozbiljno veliki, genijalan pisac. To je svetska literatura koja probija granice svojim kvalitetom - prvi su utisci glumca Gorana Bogdana.Nina Janković, koja tumači ulogu Inge, prvi put se sreće s Tišminim delom.- Roman sam pročitala zbog snimanja i prosto sam se zaljubila u njega. Tu literaturu bih preporučila svima - kaže Jankovićeva.Snimanje serije „Vere i zavere“ od 12 nastavaka trajaće do sredine novembra, nakon čega sledi postprodukcija. Premijera ljubavne drame, u kojoj se još pojavljuju Nikola Rakočević, Ivan Ðorđević, Bojan Žirović i Dragana Dabović, najavljena je za proleće.

Tišma o svom romanuPISAO SAM O ŽIVOTURoman „Vere i zavere“ objavljen je 1993. Aleksandar Tišma (1924-2003) je jednom prilikom o svom delu napisao sledeće:- Gotovo sve što sam tu napisao zasniva se na činjenicama iz moje okoline. Život sam dovodi do takvih apsurdnosti, ako je to apsurd. Sada je najveći apsurd da ljudi koji su se kleli u komunizam i internacionalizam postaju nacionalisti. Gde ćete većeg apsurda i veće istine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track