NEMAČKI STRUČNJAK: Hakeri vas gledaju preko svih kamera koje imate u vašim uređajima!
Foto: Shutter

Panika

NEMAČKI STRUČNJAK: Hakeri vas gledaju preko svih kamera koje imate u vašim uređajima!

Tech -
Ovakve uređaje nije teško hakovati, a ukoliko se osoba dobro poznaje u to što radi, potrebno je samo nekoliko minuta da vam upadne u sistem

Teoretski gledano, možda postoji jedan mali špijun koji vas upravo gleda. On je mali i okrugao, a od vašeg lica je udaljen samo nekoliko centimetara. U pitanju je vaša veb kamera! Ova vrsta kamera se nalazi u vašem lap topu, monitoru ili tabletu objasnio je Tobias Filbek.

Ovakve uređaje nije teško hakovati, a ukoliko se osoba dobro poznaje u to što radi, potrebno je samo nekoliko minuta da vam upadne u sistem. Ništa ne pomaže čak ni kad je kamera ugašena. Iako kamere imaju indikatore u vidu lampica koji se pale svaki put kada se ona pokrene, ovo takođe može da bude izmanipulisano.

Jedan “trojanski” virus je sasvim dovoljan da vam ugrozi privatnost, a ukoliko je haker odlučio da napravi štetu, anti-virusni programi vam neće biti od pomoći. Ovo je veliki udarac na bezbednost ličnih podataka, a teško je biti potpuno siguran da vam je kompjuter “čist” od različitih programa. Neki ovo rešavaju tako što lepe nalepnice preko svojih kamera kada ih ne koriste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track