SVE UNUTRAŠNJE STRUKTURE SU SAVRŠENE: Čudno putovanje Napoleonovog penisa
Foto: Rojters

Avantura

SVE UNUTRAŠNJE STRUKTURE SU SAVRŠENE: Čudno putovanje Napoleonovog penisa

Tech -
Posle Napoleonove smrti izvršena je obdukcija, tokom koje su lekari odsekli Napoleonovog “malog Napoleona” i druge vitalne organe

Ove nedelje obeležena je dvestagodišnjica bitke kod Vaterloa, epskog sukoba koji je značio konačan poraz francuskog cara Napoleona, koji je, uprkos navodno "sićušnom" stasu, bio bauk za britansku decu, vojni genije za odrasle, i džinovska figura na svetskoj sceni.

Ali nakon Vaterloa, Napoleon je spušten do svoje visine. Morao je da abdicira i na kraju su ga zaroblili Britanci i oterali u izgnanstvo na daleko ostrvo Sveta Jelena u Aatlantskom okeanu. Tamo je i umro 1821., pod okolnostima koje su i danas ostale nerazjašnjene.

Posle njegove smrti izvršena je obdukcija, tokom koje su lekari, prema nekim izveštajima, odsekli Napoleonovog “malog Napoleona”, kao i druge vitalne organe, uključujući i njegovo srce i stomak. Slučajno ili namerno, zavisnosi u koju verziju verujete.

Ipak, ne treba da čudi što priča o Napoleonovim ostacima I dalje budi radoznalost. Tokom većeg dela ljudske istorije, bili smo fascinirani i opsednuti zalutalim delovima tela poznatih ljudi. Napoleonov drugi sobar, koji je bio prisutan na obdukciji, napisao je u svojim memoarima da je korzikanski doktor, "iskoristivši trenutak kada oči Engleza nisu bile uperene na telo, uzeo dva mala komada rebra."

Navodno su ovi i drugi delovi Napoleonovog tela došli u ruke jednog italijanskog sveštenika, kao i penis francuskog komandanta. Odatle, trag Napoleonovog penisa postaje pomalo nejasan. Od sveštenika se našao kod jednog prodavca knjiga u Londonu, koji je ovu stavku u katalogu pristojno opisao kao “mumuficiranu tetivu”.

Foto: AP
Foto: AP

Zatim se našao u Filadelfiji, a 1927. godine je bio izložen u Njujorku u Muzeju francuskih umetnosti. Novinar magazina Tajm koji prisustvovao toj izložbi, gledao je Napoleonov penis,ali nije bio nimalo impresioniran. Opisao ga je kao "zlostavljanu pertlu." Drugi list ga je opisao kao "smežuranu jegulju."

Ideja o "Napoleonom kompleksu" se pojavila posle njegove smrti, ali možda možemo da razumemo njeno poreklo. Dokumentarac Kanala 4 prošle godine ju je surovo razjasnio.

Na kraju, veruje se da je Napoleonov penis kupio na aukciji 1977. godine John J. Lattimer, vodeći američki urolog. Od tada je ostao u njegovom domaćinstvu van Njujorka. U videu dole njegova ćerka Evan Lattimer govori o tome.

Forenzičke analize sprovedene na uzorku potvrđuju da je penis, mada još uvek nije potpuno sigurno, Bonapartin."Sve unutrašnje strukture su savršene", kaže kćerka urologa.

"Vau, kakve stvari možete naći u Nju Džersiju," zaključuje ispitivač.

http://www.youtube.com/watch?v=VeXT7IqnnHs

(Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track