(VIDEO) ZNATE LI ŠTO SE SLAVI DAN MAJKI? Tužnije je nego što ste mislili!
Foto: Profimedia

Istorija

(VIDEO) ZNATE LI ŠTO SE SLAVI DAN MAJKI? Tužnije je nego što ste mislili!

Žena -

Dan majki je širom sveta dobra prilika svima da se sete svoje majke, nazovu je ili je posete, kupe neki poklon, cveće ili je izvedu na ručak.

Međutim, istorija tog dana mnogo je drugačija od onoga kako danas izgleda i mnogo tužnija.

On se počeo obeležavati u svrhu prisećanja na poginule vojnike i promovisanja mira i pacifizma. Njegova začetnica bila je En Rives Jarvis 1850-ih.

Počela je okupljati majke kako bi zajedno pokušale raditi na poboljšanju zdravstvenih uslova, smanjenju smrtnosti odojčadi i pomaganju vojnika s obe strane Američkog građanskog rata.

Nakon što je rat 1865. godine završio, organizovala su se druženja za Majčin dan kako bi se promovisalo prijateljstvo između sada već bivših neprijatelja. No, ćerka En Jarvis, Ana, najodgovornija je za ono što danas znamo kao Majčin dan, a do smrti se borila da ne postane komercijalan - i nije uspela.

Za Anu je to trebao biti dan kada biste otišli ​​kući i družili se sa svojom majkom te joj zahvalili za sve što je za vas napravila. Nije trebao biti namenjen da slavi sve majke, nego samo onu vlastitu. No, njena ideja je postajala sve popularnija, širila se sve više SAD-om i uskoro su se uključili svi oni komercijalni faktori koje i danas imamo, poput cvećara, izrađivača čestitki i ostalih trgovaca, piše National Geographic.

Sudbina Ane Jarvis bila je tužna - do smrti se borila protiv komercijalizacije dana koji je popularizirala, organizovala je proteste, podnosila tužbe, no uzalud. Umrla je sama i siromašna, bez vlastite dece koja bi se mogla brinuti za nju.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=6ZRZ_tfCjJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track