KAKO JE INDIJANKA POSTALA HERCEGOVKA: Nesvakidašnja ljubavna priča Ilije i Amber!
Foto: Saransak.com

Dva kraja sveta

KAKO JE INDIJANKA POSTALA HERCEGOVKA: Nesvakidašnja ljubavna priča Ilije i Amber!

Žena -
Ljubazna Indijanka se od šaltera, gde su se i upoznali nije odvajala od svog Hercegovca

Indijanka Amber Džons King iz indijanskog plemena Čirokija udala se za Hercegovca Iliju Glogovca iz sela Mosko kod Trebinja. Nakon toga prešla je u pravoslavnu veru i postala Srpkinja Jovana, međutim, kako kaže, uskoro će postati i Hercegovka.

"Trenutno živimo u Herceg Novom, ali ćemo prodati kuću u kojoj tamo živimo i preseliti se u moje rodno selo Mosko, gde moja supruga koja je umetnica sada radi na oslikavanju crkve", kaže Ilija, s obzirom da Jovana, kako se sada Amber zove, poznaje malo reči srpskog jezika.

Ovaj nesvakidašnji par upoznao se u Nju Orleansu gde je Jovana radila kao profesorka istorije umetnosti, a Ilija je radio kao mornar. Zajedno su čekali u redu da plate kazne zbog saobraćajnog prekršaja i tu otpočeli razgovor.Indijka je stojeći u redu osetila da neko diše iza njenog ramena i čita njene novine. Okrenula se u nameri da ga napadne, ali kako kaže Ilija, ugledavši ga samo je tiho prokomentarisala neki novinski naslov.

"Kakav je kriminal u Nju Orleansu", rekla je indijanka, a pametan Hercegovac je takođe ostao bez daha kada je ugledao i samo odgovorio: "Stvarno jeste", i pozvao je na kafu.

Ljubazna Indijanka se od tada nije odvajala od svog Hercegovca, postala je uzorna supruga koja danas kaže da joj se nije bilo teško prilagoditi Iliji jer, kako kaže, njegov narod ima sličan prokos i ponos kao njeno pleme.

Iz ljubavi prema svom Hercegovcu krstila se u Cetinjskom manastiru i, s obzirom da je njeno drugo ime Džons, uzela je to ime prevedeno na srpski – Jovana, tako da se Amber Džons King od 2001. godine zove Jovana Glogovac.

Kaže da joj se Mosko, rodno selo njenog supruga koje se nalazi na putu Trebinje – Bileća, jako dopada, kao i Trebinje, zbog čega su se dogovorili da iz Herceg Novog presele u Mosko.

"Ja sam nakon završene srednje škole u Trebinju otišao u mornare i bio pomorski kapetan, ali sam se, nakon što sam se nagledao sveta, odlučio vratiti rodnom kraju, najpre u Herceg Novi gde nisam željan ni mora ni rodnog kraja, ali ćemo čim prodamo kuću doći na Mosko", dodaje Ilija.

Glogovci su u Herceg Novom čitavu jednu sobu svoje kuće pretvorili u pravu galeriju u kojoj je preko 70 Jovaninih slika i ikona, a neretke su one na kojima su srpski i indijanski motivi, pa je zato jedna od prepoznatljivijih Vuk Karadžić i poglavica Sekvoja koji je osmislio pismo Čiroki Indijanaca.

Ilija želi da Srbima što više dočara život Indijanaca, zbog čega je obećala da će u Trebinju organizovati izložbu svojih radova sa portretima i predelima dva tako daleka, ali, kako tvrde Glogovci, tako slična naroda.

(saransak.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track