NAJVEĆA KULINARSKA TAJNA Ceo život pogrešno kuvate pirinač, uradite ovo kad voda provri
Foto: Profimedia

Bezbolno mršavljenje

NAJVEĆA KULINARSKA TAJNA Ceo život pogrešno kuvate pirinač, uradite ovo kad voda provri

Žena -
Naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost pa čak dodati pirinču druga hranjiva svojstva.

Pirinač je zakon – za razliku od ostalih žitarica jednostavnije se priprema, njegov skrob se lakše vari, a rezultati su bolji. Ali baš kao i ostale žitarice ima jednu ključnu manu – nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Naročito je štetan beli pirinač - šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom "praznih" odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari. Ipak naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost pa čak dodati pirinču druga hranjiva svojstva.

"Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, pre no što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko 3 posto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati" objasnio je dr. Sudher Džejms.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Šta se u stvari događa?

Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne menjaju skrob i ostaje teže varljiv."Dodavanjem lipida ( u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udeo lako varljivog skroba", objašnjava dr. Pusparaja Tavaraja i dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i menja njegovu strukturu. "Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom 'težem' obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrejete" dodaje prof. Tavaraja.

(magazin.net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track