ZAŠTITE STOPALA: Ovo su 3 najnezdravija modela cipela koje stalno nosimo
Foto: Profimedia

Saveti

ZAŠTITE STOPALA: Ovo su 3 najnezdravija modela cipela koje stalno nosimo

Žena -

Sve više žena žali se na bolesti stopala zbog moderne obuće. Žne su slabe na lepe cipele koje ih osvoje na prvi pogled.

Mnoge od tih lepih cipela i sandala fatalne su za zdravlje i samo u jednoj sezoni nošenja mogu napraviti trajnu štetu na stopalima, ali i na celom telu.

"Stopalo treba biti fiziološki zdravo, a koža i potkožje bez deformacija", objašnjava specijalista ortopedske hirurgije. Izdvaja primere čukljeva koji mogu dodatno iskriviti stopalo pa i uništiti hod i držanje. U takvu je slučaju odabir obuće mnogo lakši, a prva činjenica koju bismo trebali imati u vidu pri izboru jest da je izrađena od prirodnih materijala.

Obuća mora pratiti prirodni svod stopala i držati ga, ali ne i stiskati. Koristite svaku priliku da hodate bosi i to po podlogama poput trave, sitnog šljunka, pijeska... To je vrlo zdravo i stimulativno za refleksne zone, a ujedno je i masaža stopala.

U svakom slučaju trebalo izbegavati potpuno ravnu obuću i onu koja stopalo drži samo na jednoj tački. Primer su takve obuće japanke koje svu težinu drže na dva prsta što je veliki napor za stopalo i može izazvati povrede i deformacije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, pored japanki, najviše šteta može vam naneti obuća sa platformom, štiklama kao i baletanke.

1. Platforme - velik rizik za zglobove. Žene će prateći modu obuti sve pa i ovakve cipele. No, ova obuća može narušiti ravnotežu i zglobove izlaže veliku riziku. Ne preporučuje se da se u njoj upravlja automobilom jer ne daje realan utisak u nagazu.

2. Štikle - dugoročna šteta za telo. Potpetica koja opterećuje rist i gležanj i nateže ekstenzorne tetive, petnu kost i kosti iza prstiju i skraćuje metatarzalne tetive može ozbiljno ugroziti zdravlje. Optimalno povišena potpetica je dobrodošla, no ekstremi su loši.

3. Baletanke - korak bolje od najgorih. Baletanke su tek mrvicu bolje od najgore moguće obuće – japanki! Ma koliko ih žene vole nositi, pogubne su za stopala, a posebno za pete. Nakon sezone balerinki puno ih traži pomoć ortopeda zbog bolova u peti uzrokovanih obućom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track