Foto: Marina Lopičić

Šta se dešava s njim: Šef države više ne zna gde bije

PRONAĐITE RAZLIKU: Koji Nikolić laže?!

Predsednik poručio da ne odlazi iz SNS, a 2012. podneo je ostavku na stranačke funkcije i prestao da bude član stranke?! Nikolić namerava uskoro da osnuje Srpsku narodnu stranku - SNS. To namerno radi da bi zbunio birače

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić juče je izjavio da ostaje u Srpskoj naprednoj stranci, što je vrlo neobično jer je Nikolić 2012. godine, kada je postao šef države, dao ostavku na mesto predsednika SNS i izašao iz stranke! Ovo je samo jedna od nelogičnosti, nedoslednosti i laži u koje se predsednik Tomislav Nikolić upleo tokom političkog života. - Imam iza sebe 22 godine stranačkog rada. Čestitam vam svima uspeh u ovako nemogućim uslovima. Stranka je brzo izrasla i uspeh koji smo postigli je izvanredan. Obećao sam da ću biti predsednik svih građana, i to ću i učiniti. Predsednik države ne sme da bude ni član svoje partije, a ni da je vodi. Stranka je kao moje dete. Ali dete je poraslo. Osamostalilo se - rekao je Nikolić tog 24. maja 2012. kroz suze. Međutim, Nikolić je juče sam sebi uskočio u usta, on je tako u razovoru za jedan dnevni list rekao: - Nemam nameru da napuštam SNS. Ja sam se zarekao da nikada više neću biti član nijedne političke stranke osim Srpske napredne stranke. Da predsednik Srbije pravi novu stranku, moglo se čuti sa brojnih strana u prethodnih nekoliko meseci, o čemu je i Kurir pisao. Kako saznajemo, Nikolićeva nova stranka zvaće se Srpska narodna stranka. Sad će cepanje - Na tome se uveliko radi. Razmišlja se o tome da se Nikolićeva stranka zove Srpska narodna stranka. To se namerno radi da bi skraćenica ove partije bila ista kao i za SNS i na taj način zbunjivala dosadašnje glasače naprednjaka - priča izvor Kurira. Da Nikolić razmišlja o pravljenju nove partije, smatra i politički analitičar Vladimir Goati, koji kaže da je Nikolić i ranije imao kontradiktorne izjave i postupke. - Već neko vreme vidi se da su ispunjeni apsolutno svi uslovi da dođe do rascepa u stranci. Dok je Vučić zagovornik demokratije u svakom pogledu, kod Nikolića se vide ostaci nekritične ljubavi prema Rusiji, što nije u skladu sa politikom Vlade, kojoj je cilj EU. Nikolićevi stavovi su različiti od stava Vlade i kada je reč o pomirenju naroda u regionu i pojedinim zakonima, odnosno razlikuju se i po pitanju unutrašnje i spoljne politike - navodi Goati, koji kaže da mu nije jasna ni Nikolićeva izjava da će zauvek ostati u stranci, koju je navodno napustio. Šta nije jasno Nikolić se, inače, kleo i da nikada neće izaći iz SRS, da će čekati Šešelja kada se vrati iz Haga, da će biti na čelu Parade ponosa i povodom brojnih drugih stvari, koje nikada nije ispunio (pogledaj okvire). Stanislava Pak, savetnica predsednika za medije, kaže: - Šta je tu oprečno? On je rekao da neće biti član stranke dok je na funkciji predsednika. Međutim, ona nije želela da komentariše druge sporne izjave predsednika kojima je sam sebe demantovao godinama.

Potpredsednica SNS VERUJEM NIKOLIĆU Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da apsolutno veruje izjavi Nikolića da neće praviti svoju stranku. - U to sam verovala i pre nego što je Nikolić dao takvu izjavu - poručila je ona.

Sve Tomine laži / kako je predsednik godinama demantovao sam sebe 1. Radikal do kraja Nikolić: U SRS ću ostati do kraja svog bavljenja politikom. (9. novembar 2007) Ni godinu kasnije, 21. oktobra 2008, osnovao je Srpsku naprednu stranku. Neposredno pre registrovanja stranke, Nikolić je, priznajući da pravi novu partiju, rekao da će nova stranka imati reč radikal u imenu jer je on „bio i ostao radikal“. 2. Ispraćaj Šešelja u Hag Nikolić: Srbija ispraća svog ratnika. Cela Srbija ponosna je na doktora Šešelja, na našeg Voju, Šekija. Ono što je najvrednije šaljemo u bitku, SRS ne sme da bude ni za jedan procenat slabija. (24. februar 2003) Nikolić je obećavao da će kuma Šešelja čekati, ali posle 5 godina osnovao je SNS, a Šešelj se odrekao kuma. 3. Odustajem od politike Nikolić: Sledeće godine sam ili na vlasti ili u penziji. (29. jun 2009) Ne samo da je lider SNS prognozirao izbore za 2010. nego i pobedu SNS, međutim, to se nije desilo, a Nikolić nije otišao u penziju.
4. Milo je švercer, što ga trpite?! Nikolić: I tada je Đukanović ušao u šverc cigareta, između ostalog. Ja sam svedok kako ti gliseri brišu u Kotor i pretovaraju se. I pitam čestite ljude koji tamo žive - kako možete ovo da trpite? (12. jun 2007) Nikolić se 2011. sastao sa Đukanovićem u Podgorici. 5. Idem na Kosovo da ratujem! Nikolić: Reagovaćemo na sve načine. Ratovaćemo protiv Albanaca. Oni jesu spremni, kažu. E, trebalo bi da i mi budemo spremni. Ja majku nemam, i ja ću otići. To je moj odnos prema Kosovu. (23. mart 2007) U trenutku paljenja graničnog prelaza Jarinje i dileme da li ići na referendum, Nikolić je poručio da o tome treba da odluče građani Srbije. 6. (Ne)prijatelji Srbije Nikolić: Zemlje koje će priznati Kosovo nisu naši prijatelji - kada vam uzmu deo teritorije, to je isto kao da su vam ušli u kuću i ubili jednog ukućanina, to se ne može oprostiti. (4. januar 2008) Nikolić se sastajao sa ambasadorima kao i predsednicima zemalja koje su priznale Kosovo (SAD, Velike Britanije, Nemačke...). Sa Obamom se slikao i brže-bolje pohvalio fotografijom. 7. Karić je kriminalac Nikolić: Ko kaže da je sitna riba? Bogoljub Karić je kriminalac! (18. januar 2007) SNS je 2010. potpisala koalicioni sporazum sa PSS, a Nikolić je pričao kako će sudija reći da li je kriv ili nije. 8. Biću premijer Nikolić: Postaću premijer kad pobedimo na izborima, a to će biti čim ih raspišu. S funkcije predsednika samo obećavate, kao Deda Mraz. (31. decembar 2009) Nikolić je 2012. isticao da je kandidat za premijera. Opet se kandidovao za predsednika i - pobedio.