Foto: Ministarstvo za inovacije

Saopštenje za medije

PROJEKTI VREDNI 89 MILIONA DINARA: U Kruševcu, Subotici i Pirotu potpisani ugovori za otvaranje inovacionih startap centara!

Politika
> 15:49h

BEOGRAD, 11. septembar 2018 – „Potpisana su prva tri ugovora za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu. Ovi projekti su vredni ukupno 89 miliona dinara. Ako želimo da imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike, startap kompanije, moramo da omogućimo mladima da imaju najmoderniji prostor i opremu za rad. Upravo će to dobiti u regionalnim inovacionim startap centrima“, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

foto: Ministarstvo za inovacije

On je istakao da će pored najmodernije opreme, korisnici regionalnih inovacionih startap centara imati na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja. „Imaće najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge, a koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu“, rekao je Popović.

foto: Ministarstvo za inovacije

On je istakao da je problem nerazvijenosti inovacione infrastrukture u regionima problem koji postoji i u drugim državama. „To nije samo problem naše zemlje. Ovaj program smo napravili u saradnji sa našim kolegama i ekspertima iz Amerike, Kine, Izraela, Finske, Nemačke, Rusije. Sve ove države su imale problem sa nedovoljno razvijenom inovacionom infrastrukturom u svojim regionima u prošlosti», rekao je Popović.

foto: Ministarstvo za inovacije

On je istakao da se otvaranjem regionalnih inovacionih startap centara daje jednaka šansa mladima u celoj Srbiji. „Sada će i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale kao njihovi vršnjaci u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša. Jer ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili novi Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo», rekao je Popović.

foto: Ministarstvo za inovacije

On je ukazao da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade da zadrži mlade u Srbiji. „Želimo da mladi ostanu u Srbiji i da ovde otvaraju svoje startap kompanije. Hoćemo da im omogućimo da u Srbiji razvijaju svoje ideje i da odavde menjaju društvo, živote ljudi, pa i čitav svet na bolje», rekao je ministar.

On je naveo da je budžet za podršku inovacijama u Republici Srbiji povećan pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD, objavljuje Evropska komisija, Republika Srbija prvi put nalazi ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

foto: Ministarstvo za inovacije

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, ukupne vrednosti 250 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju za adaptaciju prostora, nabavku opreme i realizaciju programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrima Republici Srbiji.