Foto: Shutterstock

PRILAGODITE ISHRANU

ŠTA TREBA DA JEDETE SA 20, ŠTA SA 30 I 40, A ŠTA NAKON 60. GODINE? Jelovnik koji će vam pomoći da ostanete ZDRAVI!

Za hormonsku ravnotežu korisno je jesti soju, a za dobar rad creva najbolji su kuvana hrana, kompoti i sveže voće i povrće

Život

Da li ste primetili da vam se apetit menja s godinama? Lekari i stručnjaci za ishranu kažu kako je to normalna pojava i dodaju da bi svi ljudi trebalo da svojoj starosnoj dobi prilagode i jelovnik, odnosno da jedu ono što je dobro za njih.

U nastavku otkrivamo šta se u kom životnom dobu jede...

Dvadesete

Zbog rasta kostiju, koji se nastavlja i u dvadesetim godinama, preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da ljudi u tom dobu bez griže savesti mogu da uživaju u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebalo da izbegavaju koktele, to jest alkohol uopšte, jer im može mnogo narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Oni nipošto ne bi smeli da se podvrgavaju drastičnim dijetama, nego da steknu naviku zdrave, uravnotežene i raznovrsne ishrane.

foto: Profimedia

Tridesete

U tom dobu ljudi su već skloni umoru i nedostatku energije. Umesto kafe i drugih prividnih stimulansa, trebalo bi jesti više sušenog voća. Tačnije, najbolja je sušena kajsija, koja polako stvara dodatnu energiju. Preporučuju se i jabuke i integralne žitarice. Dobro je uzimati i dodatke ishrani - vitamine i minerale. Da se ne biste ugojili, stručnjaci preporučuju izbegavanje šećera i nezdravih masti.

foto: Shutterstock

Četrdesete i pedesete

U ovim godinama može se javiti anemija, pa lekari preporučuju crveno meso, to jest kvalitetne i ne previše pečene odreske, koji će uneti gvožđe u organizam, ali ih ne treba jesti svaki dan. Za hormonsku ravnotežu dobro je jesti soju, a ako želite da sačuvate mladolikost kože, unosite što više voća i povrća. Slatkiši se u ovom dobu nikako ne preporučuju jer se kalorije brzo skupljaju i mnogo ih je teže sagoreti i istopiti kilograme.

Šezdesete i dalje

Sada su već godine učinile svoje i imunitet više nije toliko jak. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidraciju sprečite pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje unos čaja, i to nezaslađenog. Ishranu ispunite obrocima od povrća, redovno jedite voće (kompoti su odličan izbor), a ako ne želite zdravstvene probleme probavnog trakta i creva, svakako izbegavajte mesne prerađevine.

foto: Profimedia

Kurir.rs Foto: Shutterstock