Foto: Screenshot YT

oružje

UVOD U TREĆI SVETSKI RAT: Ovaj kineski projektil može sa lakoćom da probije američku odbranu (VIDEO)

Kineska narodnooslobodilačka vojska raketnih snaga (PLARF) uvela je u upotrebu balističku raketu srednjeg dometa DF-26 (IRBM) još u aprilu 2018. godine.

Planeta

"Novo naručeno naoružanje Raketnih snaga je raketa Dongfeng-26", rekao je novinarima stariji pukovnik Vu Kian, glasnogovornik kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, 26. aprila.

Vu je otkrio četiri ključne karakteristike rakete DF-26 i šta to znači za kineske mogućnosti.

"Kao nova generacija projektila srednjeg i dugog dometa, DF-26 ima sledeće četiri karakteristike", rekao je Vu i dodao.

"Prvo, Kina ovu raketu je istraživala, razvijala i sad je proizvodi i nad njom imamo potpuno vlasništvo. Drugo, može da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, sposobne i za brze nuklearne kontraudare i za konvencionalne precizne udare srednjeg i dugog dometa. Treće, ova raketa je sposobna za precizne udare na kopnene ciljeve kao i na plovila srednje i velike veličine na moru. Četvrto, nekoliko novih tehnologija je primenjeno na raket. "

Vu je, međutim, primetio da Peking - za razliku od Sjedinjenih Država ili Rusije nastavlja da strogo održava politiku "nuklearnog naoružanja", bez obzira na uvođenje novog oružja.

"Treba naglasiti da nema promene u kineskoj nuklearnoj strategiji samoodbrane čija parola glasi: "Ne udariti prvi", rekao je Vu.

DF-26, koji je sada u funkciji, ima domet od 3.000 do 4.000 km i može nositi bojeve glave jačine 1.200-1.800 kg bilo da su nuklearne ili konvencionalne. To znači da Kina može da udari direktno na američku bazu na ostrvu Guam u slučaju rata - ili se može koristiti za gađanje brodova na moru, čiji je cilj američka flota super-nosača klasa Nimic i Ford.

Kao što je Vu izjavio, DF-26 bi trebalo da bude sposoban za "brze nuklearne protivudare, kao i konvencionalne precizne udare srednjeg i dugog dometa", istovremeno konstruisan da pogodi i pomorske ciljeve-

Verzije DF-26

Postoje najmanje dve verzije rakete: DF-26A i DF-26B, koje imaju različite bojeve glave i sistem navođenja.

Jedna verzija je pretpostavlja se konstruisana da pogodi fiksne ciljeve na zemlji i verovatno je opremljena dvostrukom nuklearnom ili konvencionalnom bojevom glavom, koja bi mogla imati kružnu grešku verovatnoće od 150-450 metara.

Međutim, varijanta protivbrodskog balističkog projektila oružja DF-26 koja je konstruisana za gađanje pomorskih ciljeva, mora biti izuzetno precizna.

Dakle, verovatnoća za grešku je verovatno vrlo mala - prema nekim procenama možda i samo 10 m. Ali tačno kako se oružje cilja i vodi, još nije jasno i do sada izgleda da nije bilo javno priznatog ispitivanja oružja protiv ciljeva na moru.

Bilo je određenih spekulacija da je test raketa u maju 2017. godine u vodama u blizini Korejskog poluostrva bio DF-26, međutim, zvanično ne postoji potvrda Narodnooslobodilačke vojske.

"Raketne snage Narodnooslobodilačke vojske sprovele su poslednjih dana test novog tipa projektila negde u Bohaju i postigle željene rezultate", saopštilo je kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane 9. maja 2017.

Međutim, Peking nije otkrio detalje o oružju koje je testirano.

"Raketne snage bi raketu mogle lansirati sa severozapada na istok, dometa 2000 km ili više. Verovatno je to bio napredni DF-26B srednjeg dometa, modifikovana verzija DF-26 ", rekao je tada vojni analitičar iz Hong Konga Liang Guoliang za Saut Čajna Morning Post.

"S obzirom na područje pada rakete, test je očigledno bio usmeren da izazove rekaciju baterije sistema THAAD koja je razmeštena u Južnoj Koreji".

Liang je, međutim, nagađao - kao i drugi analitičari. A da li je sigurnomo Peking testirao DF-26 nema čvrstih dokaza.

Kurir.rs/National Interest