Foto: Profimedia

Varka jugoslovenskih raketaša

ZABORAVLJENI INCIDENT OD PRE 23 GODINE: Kako se američka protivradarska raketa AGM-88 HARM zakucala u kuću u predgrađu Sofije!

Planeta

Saga o raketi 5V55 koja je pala na farmu u Poljskoj 5 km od poljsko-ukrajisnke granice i dalje nije završena. Tema fiskusije je prešla sad ne kako je stigla nego da se dokaže da je ukrajinska PVO zaista ispalila tu raketu. Dok ukrajinski predsednik prvo negira, a sad traži i inezavisnu istragu, bio je povod da se podsetimo na jedan sličan inicdent koji se odgodio pre 32 godine u Bugarskoj.

Naime 29. aprila 1999. godine već je prošlo više od mesec dana od kada je počela NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Taj 29. april trebao je biti kao i svaki prolećni dan. Međutim, niko nije mogao da predpostavi da će u predgrađu bugarske prestonice Gornjoj Baniji koja se nalazi 65 kilometara od granice sa Srbijom da eksplodira američka protivradarska raketa AGM-88 HARM, što je izazvalo gnev Bugara.

To je bio već četvrta NATO raketa koja je pala na Bugarsku od 24. marta 1999. i nije izazvala žrtve, napisao je tad britanski Gardian u svom tekstu.

Bugarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je NATO prvobitno negirao da se radi o jednoj od njenih raketa, ali je potvrdio da je u pitanju američka AGM-88 HARM - protivradarska raketa - nakon što su je identifikovali bugarski i američki vojni oficiri u Sofiji.

foto: FOTO Printscreen Twitter

Projektil je uništio krov i deo gornjeg sprata kuće, čiji se vlasnik Konstantin Varbanov u tom trenutku brijao u svom kupatilu na gornjem spratu. Projektil je zatim udario u automobil i druge krovove pre nego što je sleteo u baštu njegovog komšije Krasimira Dimitrova.

Porodica Varbanov, čija je kuća uništena, gledala je televiziju kada je projektil pogodio.

„Došlo je do strašnog udara. Moja žena je vrisnula uhvatila se za glavu, a deca su počela da plaču“, rekao je Varbanov, 40-godišnji otac dvoje dece. 'Mnoge druge kuće na ulici su oštećene - to je bio kao prizor iz Bejruta.'

Andre Željazkov, tada menadžer popularnog sofijskog fudbalskog kluba Lokomotiva, rekao je: „Prvo smo čuli avion, a onda smo čuli bombu. Upravo smo hteli da sednemo na večeru i u vazduhu se čulo strašno šištanje i usledila je eksplozija.'

U Briselu, tadašnji portparol NATO-a Džejmi Šej rekao je da je projektil skrenuo sa kursa nakon što je ispaljen kao odgovor na pretnju jugoslovenskog raketnog sistema zemlja-vazduh. „Avion NATO-a bio je osvetljen radarom srpske PVO. Ispaljen je projektil u samoodbrani nakon ove pretnje od projektila zemlja-vazduh“, rekao je on.

foto: FOTO Printscreen Twitter

„Nakon što je zemaljski radar isključen, projektil se odlutao od cilja i nenamerno sleteo u Bugarsku.“

Vojni analitičari su tad rekli da je nejasno da li je projektil "zaveden" bugarskim radarom koji je u to vreme bio u funkciji ili je samo "propao" nakon što nije mogao da pronađe svoju nameravanu jugoslovensku metu.

Bugarski listovi izrazili su ogorčenje zbog incidenta. Dnevnik Trud je na prvoj strani novina imao naslov: „Mi dajemo vazdušni prostor NATO-u, oni nama bombe“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je izuzetno zabrinuto što su NATO projektili naneli štetu u susednim zemljama. Takvi incidenti bi mogli završiti katastrofom, navodi se u tadašnjem saopštenju.

Bugarska vlada, koja snažno podržava članstvo u NATO-u, juče je saopštila da bi avioni alijanse mogli da koriste svoj vazdušni prostor za bombardovanje Jugoslavije, ali da će im biti zabranjeno da lete iznad velikih gradova, rafinerija nafte, hemijskih postrojenja i nuklearne elektrane u Kozloduju na reci Dunav .

Kurir.rs/Guardian