AUSTRIJA ODLUČILA: Od 15. novembra azil se dobija na određeno vreme!
Foto: Reuter

POOŠTREN ZAKON

AUSTRIJA ODLUČILA: Od 15. novembra azil se dobija na određeno vreme!

Austrija -
Vicekancelar Rajnhold Miterlener naglašava "treba zaštite one kojima je potrebna zaštita, a ne oni koji iz ekonomskih razloga dolaze u Evropu!

BEČ - Austrijska vlada dogovorila je uvođenje "azila na određeno vreme", koje stupa na snagu od sredine ovog meseca i azilant će u tom statusu moći da bude maksimum tri godine.

Nova pravila koja će biti primenjena pri odlučivanju o molbama za dobijanje azila u Austriji biće primenjena već od 15. novembra. Ukoliko se situacija u zemlji porekla azilanta bude za to vreme stabilizovala, izbeglica bi morala da napusti Austriju. Tek ukoliko nakon tri godine bude ustanovljeno da i dalje postoje razlozi za azil, status azilanta se dodeljuje na neograničeno vreme.

Osnova za odlučivanje biće ekspertiza Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, promenjena su i pravila za spajanje porodica izbeglica. Osobe koje nisu dobile status azilanta, već imaju samo status "subsidijarne zaštite", moraće ubuduće da čekaju tri godine pre nego što mogu u Austriju da dovedu porodicu. Do sada rok je bio godinu dana. Samo za maloletnike bez pratnje roditelja predviđaju se olakšice kada je reč o spajanju porodica.

Vlada pooštravanjem zakona o azilu očekuje da će signal biti poslat kako stanovništvu, tako i onima koji razmišljaju o bekstvu u Evropu. Istovremeno, kancelar Verner Fajman i vicekancelar Rajnhold Miterlener ne očekuju neposredne posledice kada je reč o broju izbeglica.

"Važno je da stanovništvu pokažemo da je azil nešto što se dobija na određeno vreme", poručio je Fajman na konferenciji za štampu. Miterlener naglašava "treba zaštite one kojima je potrebna zaštita, a ne oni koji iz ekonomskih razloga dolaze u Evropu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track