Ring, najveći bečki bulevar slavi 150 godina postojanja!
Foto: Wikipedia

JUBILEJ

Ring, najveći bečki bulevar slavi 150 godina postojanja!

Austrija -
Gradska žila kucavica dugačka je 5,2 kilometara, široka 57 metara i ima dve aleje, a bulevar je jedinstven u svojoj monumentalnosti i daje presudan pečat arhitektonskom stilu Beča

BEČ - Jedan od najpoznatijih bulevara u Evropi, raskošni bulevar Ring koji okružuje istorijski centar Beča, slavi 150 godina postojanja.

Glavni grad Austrije obeležiće tu godišnjicu sa nekoliko izložbi koje će podsetiti koliko je bulevar Ring, dug oko pet kilometara, važan za istoriju Beča. Izgradnja Ringa počela je namenskim planom širenja grada na mestu srušenog gradskog odbrambenog zida odlukom cara Franca Jozefa Prvog 20. decembra 1847. godine.

Najvažnije gradska ulica završena je 1. maja 1865, godine da bi u periodu od 1869. do 1888. godine uz nju bila izgrađena i dovršsena mnoga raskošna zdanja, danas značajne turističke atrakcije Beča. Ring je dugačak 5,2 kilometara, širok 57 metara i ima dve aleje. Bulevar je danas jedinstven u svojoj monumentalnosti i daje presudan pečat arhitektonskom stilu Beča tog perioda.

Zahvaljujući tome je u istoriju umetnosti izveden termin "stil bečkog Ringa". Od građevina na Ringu ističu se Bečka državna opera, Dvorsko pozorište, Prirodnjački muzej, Muzej istorije umetnosti, Muzej i Akademija primenjenih umetnosti, Akademija likovnih umetnosti, Bečki univerzitet, Gradska skupština, Berza i parlament.

Ring je bio glavna scena okupljanja intelektualne elite početkom 20. veka, među kojima su bili kompozitor Gustav Maler (1860-1911), osnivač psihoanalize Zigmund Frojd (1856-1939) i slikar Gustav Klimt (1862-1918). Nacistički lider Adolf Hitler simbolično je izabrao bečki bulevar da bi proslavio nemačku aneksiju njegove rodne Austrije.

Istoričarka Gabrijele Kolbauer-Fric, organizator izložbe "Ring, jevrejski bulevar", izjavila je da su ciglu za zgrade proizvodili radnici, često Česi, za mizernu platu za 15-časovni rad bez ijednog dana odmora.

"Pored velelepnosti Ringa, radnici su se borili za opstanak i to Jevreji i nejevreji zajedno", rekla je ona, uz ocenu da su istovremeno dramatični životni uslovi radnika i prezir prema industrijskoj revoluciji uticali i na pojavu antisemitizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track